woensdag 30 mei 2012

Overuren
Gisteren vloog er met een rotgang ineens een grote witte tissue de blauwe regen in.
Na mijn eerste verbazing zag ik dat er aan de tissue een merel hing. Dat betekende vast een nestje!
En jawel... tijdens mijn dagelijkse kijk-eens-hoe-mooi-alles-groeit-en-bloeit-rondje door mijn tuin spotte ik zojuist het nest. Onze merel is een echte out-of-the-box-denker. Ze heeft niet alleen een grote tissue gebruikt als ondergrond voor zijn nestje, op de foto zie je ook nog net het vierkante uiteinde van een tie-ripje.  

Een nestje in je tuin is niet heel bijzonder, maar ik vind het wel heel erg leuk. 2 jaar geleden is de tuin helemaal op de schop gegaan en de beplanting is nog lang niet volgroeid. De blauwe regen is het enige overblijfsel van de vorige tuin.

Toen ik zwanger was van Jip hadden we ook een merelnestje in de tuin. Bovenop de pergola, verstopt in de bruidsluier had het stel zich gevestigd. Boven het nestje was ons balkon, en aan het balkon grensde onze slaapkamer.
Toen ik hoogzwanger was maakte ik overuren. Ik was vaak wakker, en het was 's morgens vroeg vaak een lawaai van jewelste. Het ge-kra-kra-kra van eksters die wel trek hadden in een vers mereleitje, of een mals mereljonkie. Vader en moedermerel die hoog op het dak hun schelle alarmroep lieten horen. En dan schommelde ik met mijn dikke buik mijn bed maar weer uit om vanaf het balkon de eksters weg te jagen. Met ons drieën, papamerel, mamamerel en ik lukte het toen een poos om de eksters op afstand te houden. Totdat we een weekje naar de camping gingen.... Ik heb nog even overwogen of ik de buurvrouw zou vragen om de waakdienst van me over te nemen, maar ik vreesde dat ik uitgelachen zou om mijn te sterk aangewakkerde moedergevoelens. Ja... je zou je kindjes maar aangevallen zien worden door vogels die vele malen groter zijn dan jou. Vogels met hele enge scherpe snavels. Ik moest er niet aan denken...

Het nestje heeft onze kampeerweek niet overleefd.

Gisteren heb ik de eerste eksters alweer gehoord. Ik vrees dat ik de komende weken weer veel nachtelijke overuren zal moeten draaien...

5 opmerkingen:

 1. Hier zijn nauwelijks eksters en de merels groeien zorgeloos op. Ik zou niet met je willen ruilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is jammer hoor ... Hier zitten veel kraaien. En ik heb een nastkastje vol hommels. Daar was het kastje eigenlijk niet voor bedoeld ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons maken de eksters en de gealarmeerde merelouders ook een herrie van-je-welste. In onze conifeer zit een nest en wij doen er alle mogelijke moeite voor om alle buurtkatten uit de tuin te verjagen. Morgen komt de buurhond weer terug van vakantie en zal hij onze taak met veel plezier op zich nemen :-)
  Ik waardeer je nachtelijke overuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals Mirjam zitten wij ook met de buurtkatten, ondanks onze 2 honden.Hartverscheurend om te horen wanneer je s'ochtends héél vroeg een vogeltje hoort krijsen en weet, di eis voor de poes.
  groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een creatieve merel!

  Groetjes,
  Janine

  BeantwoordenVerwijderen