vrijdag 7 oktober 2016

Zwijmelen op Zaterdag: School Days

Gisteren hadden we een informatieavond bij Jip op school over het jaar dat ons, en vooral hem, te wachten staat: Het Examenjaar.

Jip zit op het speciaal onderwijs. Een klein klasje van 12 met allemaal "autisten en ADHD-ers".
Het wordt een heel spannend jaar waarin ook belangrijke keuzes gemaakt moeten worden.
Want wat gaat hij hierna doen?
De verwachting is dat hij uitstroomt naar een MBO-3 opleiding: een 3 tot 4 jarige Middelbare Beroepsopleiding. En dat is, gezien zijn niveau VMBO-kader, eigenlijk best wel goed te noemen.

Er zitten een paar mitsen en maren aan dat examen.
Jip krijgt geen VMBO-diploma als hij geslaagd is.
Hij doet per vak een staatsexamen en als hij slaagt voor het betreffende vak, krijgt hij daarvoor een certificaat.

Anders dan bij het regulier onderwijs tellen de cijfers die hij nu krijgt nog niet mee voor zijn examen. Op het examen in juni wordt dus echt getest wat hij op dat moment weet.
Jammer... je zal maar een slecht moment hebben.
Haal je het examen niet, dan kan je het ook niet herkansen.

Ook anders dan bij het regulier onderwijs is dat Jip, een week of 4 tot 6 ná het schriftelijk eindexamen voor alle vakken ook nog eens een mondeling examen af moet leggen.
Dat is immers onderdeel van het staatsexamen.

De regering heeft beslist dat de docenten op het speciaal onderwijs niet bevoegd zijn om examens af te nemen. Daarom worden van middelbare scholen uit het hele land vakcdocenten ingevlogen om de mondelinge examens af te nemen. En daarom wordt er ook op een zaterdag geëxamineerd: de docenten staan door de weeks immers zelf voor de klas.

Na het schriftelijk examen krijgen ze nog niet hun cijfer te horen. Pas als ze het laatste mondeling examen hebben afgelegd krijgen ze na een paar uur te horen voor welke vakken ze geslaagd zijn. Ze weten dus ook niet na het schriftelijk examen of ze goed genoeg voorbereid zijn voor het mondeling examen.

Raar allemaal hè? Juist op een plek waar veel jongeren met autisme zijn, die het goed doen in hun vertrouwde omgeving met vertrouwde mensen om hun heen... Daarbij zou je toch verwachten dat dit allemaal een beetje fijner geregeld zou moeten zijn?

Daarbij komt nog dat eind mei de inschrijvingen voor het MBO al rond moeten zijn en de MBO's de klassen al gaan verdelen. Tot ver in juli weten ze dus nog niet of Jip bij hun op school zal komen.

Voor Jip is het natuurlijk buitengewoon zuur dat iedereen die eindaxamen doet in mei al lekker aan de zomervakantie kan beginnen en dat hij nog tot juli door moet bikkelen.

En welke opleiding gaat hij kiezen? Vorig jaar was was hij overtuigd dat het de opleiding voor ICT ging worden. Nu ziet hij daarvan af en twijfelt hij tussen een koksopleiding en PABO. Maar voor de PABO moet je minimaal Havo hebben. Een opleiding voor Pedagogisch werk dan maar? En welk niveau? Is een niveau 2 opleiding het maximum? Of zit er een niveau 3 opleiding in?

Gelukkig hebben de MBO-scholen hier in de omgeving een goede band met zijn school. Ze laten de cijfers van het afgelopen jaar, de stage-beoordeling én de inzet zwaar wegen in de aanname-procedure. Volgende week gaat hij een test doen om te kijken wat hij kan en wat hij wil, gevolgd door een gesprek met iemand die weet wat er te bieden is en wat mogelijk bij hem past. Fijn dat iemand ons even aan de hand neemt om ons wegwijs te maken in de wereld van de MBO's.

Een spannend jaar dus. Niet alleen voor Jip. Ik denk dat ik het zelf allemaal net zo spannend ga vinden als hij.


12 opmerkingen:

 1. Eén van de zoveelste blunders van dat zogenaamd intelligent maar in wezen corrupt zooitje in DH. Voor de belachelijkheid van deze kwestie zijn geen woorden.... maar goed, ik hoop dat het met Jip goed gaat lopen! Ik duim ervoor.
  En heej.... ik vind je muziekkeuze leuk!! ;-)

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Dat is dan de tweede keer achter elkaar dat we elkaar vinden in de muziekkeuze!
   Het is inderdaad een kromme situatie.

   Verwijderen
 2. Heerlijk die rocknummers die ze zomaar uit de losse pols schudden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die rocknummers die ze zomaar uit de losse pols schudden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor dit heerlijke nummer.
  Vreemde manier waarop die examens worden afgenomen. Ik wens jullie heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk nummer, ik hou er van. Inderdaad wel zuur om langer door te werken op school. Je zou verwachten dat het beter geregeld zou zijn. Heel veel is al bekend als Jip nog bezig is. Spannend, maar ook moeilijk.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Houd moed: tegen mijn zoon zeiden ze vaak dat hij de hele tijd maar uit het raam zat te te kijken en hij niks zou bereiken later.

  Toch is hij doordat hij wist wat hij wilde gaan doen als beroep en geloof had in zijn droom, met veel ups en downs wel gekomen waar hij wilde zijn.

  Nu kijkt hij voor zijn werk ook de hele dag door een raam en ziet de hele wereld. Hij is piloot.

  Heb vertrouwen in je zoon; zolang hij dat weet en voelt, komt het goed. Op wat voor manier dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit had ik nu net nodig,even lekker loskomen. Lekker nummer.
  Het is wat met die scholen.
  Toch triest voor Jip bijna leren tot einde grote vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je snapt het allemaal soms niet meer hoor.. maar ja.. mensen moeten toch aan het werk gehouden worden en dan bedenken ze allerlei domme omwegen..
  Sterkte met de keuzes voor Jip maar ook voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik begrijp je zorgen om je zoon. Heel veel dingen zijn krom geregeld. Ik hoop dat jullie je niet laten ontmoedigen en door de obstakels steeds jullie lichtje kunnen vinden om door te gaan om te komen waar Jip op zijn plek is. En geloof me.... managers te over maar mensen die goed kunnen koken kunnen overal terecht. En misschien wordt hij de pedagoog voor zijn eigen doelgroep. Ik duim alvast een beetje.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begrijp je zorgen om je zoon. Heel veel dingen zijn krom geregeld. Ik hoop dat jullie je niet laten ontmoedigen en door de obstakels steeds jullie lichtje kunnen vinden om door te gaan om te komen waar Jip op zijn plek is. En geloof me.... managers te over maar mensen die goed kunnen koken kunnen overal terecht. En misschien wordt hij de pedagoog voor zijn eigen doelgroep. Ik duim alvast een beetje.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien moet Sander Dekker zich dáár maar eens voor inzetten, in plaats van allerlei ridicule verzinsels. Maar misschien moet hij eerst zelf een keer serieus getest worden...
  Ik wens jullie sterkte met die stress en frustraties.
  En ja, met Chuck plaag je mij zeker niet! ;)

  BeantwoordenVerwijderen