zondag 2 september 2012

uittreding


Daar stond ze dan… en ze wist niet waar ze heen moest gaan.  

Tot hier was alles precies gegaan zoals ze het zich had voorgesteld. Het  gefilterde licht. De klanken die helder en gedempt tegelijk leken te zijn.  Het gouden hek, dat in de lege ruimte leek te zweven.  Alleen ging de poort niet wagenwijd voor haar open.  

Petrus had de deur tot een kier geopend, was schielijk naar buiten geslopen en had achter zijn rug de poort weer dicht getrokken. Zonder dat hij het hoefde te zeggen werd haar vermoeden bevestigd: hier was geen plek voor haar. 

‘U bent  één van de vele probleemgevallen waar we de laatste jaren steeds mee te maken hebben’,  had Petrus gezegd. ‘Als dopelingen weten jullie de weg  te vinden , maar omdat jullie je willens en wetens hebben laten uitschrijven uit de katholieke kerk, kan ik helaas geen toegang geven tot de hemel’.  

Ergens was ze er altijd al een beetje bang voor geweest. De achterhaalde ideeën, de enorme doofpot… ze wilde haar naam niet meer verbonden zien aan de kerk als instituut en ze had zich uit laten schrijven. Henk had haar nog zo gewaarschuwd. Zou je dat nou wel doen? Wat geeft het voor last? Misschien is het juist goed om niets te doen en om het te laten zoals het is!  

‘Maar wat moet ik nu?’ ...
Het geloof, nee, de wetenschap dat ze al haar geliefden weer zou zien in de hemel, had haar de moed gegeven om te sterven.
 
Petrus leek haar niet te horen. De poort schoof in de leegte naar achteren en Petrus snelde de poort weer binnen. De klap van het hek echode lang na.  

Door haar tranen zag ze Henk staan. Zijn armen hield hij naar haar uitgestrekt door de tralies van het hek.
We-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: uittreding
Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com

22 opmerkingen:

 1. Oh, dit lijkt me heel erg. Je denkt in de hemel te komen maar wordt niet toegelaten. En dan zie je je geliefde terug maar mag er niet naar toe. Dan ben je dus in de hel beland. Mooie WE Natasja, complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je de bijbel leest..... dan is de hemel voor iedereen toegankelijk. Dat wordt in een theologiestudie ook aan de studenten voorgehouden. Zo jammer dat er zo velen zijn (geweest) die zich het recht toe eigen(d)en om over de besteding van de werkelijke hemel te mogen beschikken. Nog erger is het dan velen dat dan ook weer geloofden zonder enige twijfel.

  Desalniettemin een prachtig beschreven 'uittreden' in de we-opdracht!

  Hopelijk realiseert de hoofdpersoon zich dat geloof van oorsprong gebaseerd is op Liefde en dat die Liefde alles omvat en de hemel voor zoals God die heeft bedoeld voor iedereen toegankelijk was, is en zal blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kwam op dit verhaal door een 'uittreder' die een antwoord had gekregen over dat hij zich zorgen zou moeten maken om zijn plekje in het hiernamaals. Ik zal dat in een ander blogje nog toelichten. Jammer inderdaad dat dit gebeurt.

   Mooi, dat je Liefde, net als God, met een hoofdletter noemt.

   Verwijderen
  2. http://tasja72.blogspot.nl/2012/09/een-heidens-karwei.html

   Melody, mocht je het willen lezen, hier de link met uitleg.

   Verwijderen
 3. Alles waar je niet in wilt geloven, wordt hier werkelijkheid. God is potdomme nog katholiek ook en petrus is zijn sleutelmeester. Ik blijf toch maar geloven aan een zijnstoestand die je best hemel mag noemen maar die werkelijk iedereen weer in de moederschoot opneemt. Vandaaruit kan verder worden gewerkt aan het onvolmaakte individu. Een oordelende, wrekende God past daar niet bij. Dat neemt niet weg dat ik dit verhaal fenomenaal vindt, qua thema als qua opbouw een prima WE met een heel bijzondere uittreding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. vint = -t (schaamrood)

   Verwijderen
  2. Plato waar zit je verstand. Vindt = vind.

   Pfffff....

   Verwijderen
  3. Gelukkig heb je genoeg verstant (;-)) om hier hele zinnige dingen over te kunnen zeggen. Het zou mooi zijn als er een plek is voor iedereeen waar, zoals jij het zo mooi zegt, kan verder worden gewerkt aan het onvolmaakte individu.

   Verwijderen
 4. De angst van velen: niet toegelaten worden tot iets waarvan niet eens duidelijk is of het wel bestaat .....
  Ik ben uitgeschreven, maar ben niet bang ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook uitgeschreven en niet bang, maar je verhaal is indrukwekkend geschreven. Prachtige WE.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een bitter einde aan een prachtig verhaal, goed geschreven!

  Maar de moraal...
  Gelukkig is het een verhaal en niet de werkelijkheid.

  Ik mis (denk ik) het woordje 'niet' in de zin 'Ze wilde haar naam etc' of vergis ik me?


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, scherpe lezer.
   Pfff.... zit ik weer met een woord teveel...

   Verwijderen
 7. Nee Tas, je hebt in de eerste zin 2 x was neer gezet 1 verwijderen en het zijn weer 300 woorden....mooie WE

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pfieuw, dat schhelt weer. Bedankt, moeder van kwik en kwek :-)

   Verwijderen
 8. leuk verzonnen, maar mijn God houdt zich niet aan kerkgrenzen, die kijkt naar de mens. Misschien wordt Petrus nog wel op de vingers getikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou ook weleens een woordje met die Petrus willen spreken. Wat denkt ie wel niet?

  Een uitstekend geschreven WE300. Goed opgebouwd en een mooi eind in zijn triestheid. Laat je een beetje beklemd achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een mooie WE-300 die je bij de kierende deur het idee geeft: Ze wordt teruggestuurd... Maar nee, het is erger.. Ze wordt weggestuurd. Er is voor haar geen plaatsje in de Herberg...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een interessante invalshoek. Met plezier en vooral aandacht gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een heel mooie WE300. Dat gevoel van je weet maar nooit zal denk ik iedereen die ooit bij een kerk gehoord heeft wel herkennen.
  Het laatste stukje Henk aan de ene kant en zij aan de andere kant echt triest. Ken je het nummer van Far sites bank of Jordan van Johnny Cash en June Carter. Ik hoop maar dat dat beter klopt. http://www.youtube.com/watch?v=ATuT63s1RMs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kende het nummer niet. Heb't even beluisterd. Het sluit wel aan bij mijn verhaal, ja...

   Verwijderen
 13. Kippenvel. Wat een teleurstelling zou dat zijn. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen