donderdag 22 november 2012

Kaalslag

Op een mooie herfstdag, een paar weken geleden, kwamen er met grof geschut een paar graafmachines de straat in rijden. Binnen een paar uur hadden ze, over een lengte van ongeveer 50 meter, alle bosjes uit de grond gerukt. De bomen mochten blijven staan.

Een paar weken lang wachtten de buurtbewoners geduldig op de nieuwe beplanting. Die zou er immers vast wel komen. Maar er kwam maar niets. Sterker nog... er werden geeneens mannetjes langs gestuurd die de omgeploegde grond weer netjes vlak kwamen leggen.

De derde week verscheen er een mannetje met een wagen met een paar kuub grond. De buurvrouw heeft dat mannetje toen aan zijn jasje getrokken om te vragen wat nou eigenlijk de bedoeling was. Nou... niks dus eigenlijk.  Er wordt gras gezaaid, en dat wordt af en toe gemaaid.

De oppergroenvoorziener kwam later langs en belde aan (bij de buurvrouw). Hij vertelde dat het onderhoud van de struiken en planten te duur is. Tussen nu en 2014 zal in fases het hele parkje één grote grasvlakte worden. In heel de stad zullen op verschillende plekken de groenvoorzieningen verdwijnen.

Beetje jammer dat we hierover niet waren ingelicht.
En ook een beetje jammer dat we met de buurt niet de mogelijkheid gekregen hebben om hier zelf oplossingen voor te vinden.

Inmiddels heeft de hele buurt zijn handtekening gezet onder een brief aan de burgemeester (van de buurvrouw). De buurvrouw is inmiddels doorgedrongen tot de krant en de burgemeester. Ik hoop dat ze ons zullen horen.

Vanavond trof ik Jip huilend aan in bed. Hele dikke tranen, en ontzettend boos. Boos, omdat alle struiken weggehaald zullen worden. Ik heb hem uit bed gehaald, en gezegd dat hij beter iets kon doen met zijn boosheid. Afleiding zoeken, of slaan op zijn boksbal. Maar daar had hij geen zin in. We besloten dat hij beter een brief kon schrijven aan de burgemeester.
En zo geschiedde:


Boose Brief!!!!!!Hallo burgemeester van b... .
Ik ben Jip.
En ik ben BOOS verdrietig en ik wil niet dat u ons groen weg haalt.
Alles gaat om geld echt alles niks om natuur kinderen enz.
Wat is belangrijker natuur en kinderen en ouders of geld
Ik schrijf dit omdat je heel veel natuur weg haalt zometeen is er geen verstop plaats meer
Geen vliegen voor spinnen en vogels waarom? omdat u veel groen weg haalt
Kom op alles echt alles draait om geld
Wat u moet doen is het groen terug plaatsen
Zo word het veel mooiër hier zometeen zitten er kinderen ziek tuis om dat ze niet
Kunnen spelen sorry hoor maar dit is gekkenwerk plaats het groen terug alstublieft
Doe het doe het voor mij voor vrienden foor vogels spinnen en kinderen dit is wat ik moest zeggen tegen u

 Groeten van Jip

Uit een mail (van de buurvrouw) hebben we het mailadres van de burgemeester gepikt. De brief van Jip ligt morgen klaar in zijn postvakje.

Ik zal de voor en na foto's eens laten zien. Dan zullen jullie zijn boosheid begrijpen....
Zo was het:

herfst 2011

En zo is het geworden, ook de grote dennenbomen zullen binnenkort verdwijnen:
herfst 2012

Wat zonde hè?

13 opmerkingen:

 1. Echt zonde. Goede zaak om met zijn allen in verweer te komen. Ik hoop echt dat het lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit gewoon ronduit idioot zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Doodzonde en onvergeeflijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is dat ook zo gegaan en nu zijn al die veldjes de mooiste poepplaatsen voor de vele honden uit de stad, dus ook op het gras spelen is nauwelijks mogelijk. Bovendien waait het hier altijd hard en is er nu helemaal geen beschutting meer.......
  Hoe duur moet iets zijn, en wat valt er nou heel aan te onderhouden? De angst dat iets hoger dan een meter groeit is in Nederland echt paranoide vormen aan het aannemen...kijk eens naar de buurlanden hoe groen het daar is. Daar staan ze echt niet elke week te harken, daar mag natuur gewoon natuur zijn. Succes met de strijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Wij zitten hier ook aan de rand van een grote plas, en het waait ALTIJD. Juist die beschutting is voor de kinderen ook zo lekker als ze spelen!

   Verwijderen
 5. Hartstikke zonde! Bij ons zijn ze ook hard aan het werk. Bomen worden gerooid. Prachtige kastanjebomen; mankeert helemaal niets aan. Het speelplaatsje wordt weggehaald, evenals het trapveldje. De buurt is van tevoren ingeseind, weigerde mee te werken,maar de gemeente zegt ijskoud dat burgers ook niet mee hóeven te werken...
  Laat Jip nog maar even hoop houden.
  Liefs, Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja dat is zeker zonde als dat zomaar allemaal weggehaald wordt. hoop dat de actie werkt.. Leuk die brief van je zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een ergerniswekkende situatie. Ik voel me tijdens het lezen gewoon ziedend worden. Weet je wat zo oneervol voor die burgemeester en wethouders is: Jip slaat de spijker op zijn kop. De burgemeester zal ongetwijfeld hautain glimlachend zeggen dat het budgettair niet meer houdbaar is, maar dan nog heeft hij ongelijk. Zo gaat de hele wereld naar de klote om... geld.

  Ik hoop van harte dat ze het burgerinitiatief een kans geven. Dan komt de politiek ook eens echt richting burger. Ik duim.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja... de gemeente heeft een miljoenenstrop. Ze hebben een oude fabriek opgekocht voor een miljoentje of 40 te veel. (budget was rond de 25 miljoen, de gemeente heeft het voor 70 miljoen (!!!!) gekocht.) De grond ligt nog steeds braak (er moeten dure huizen komen en een luxe havengebied, maar daar is geen geld voor). Het lijkt erop dat wij die strop nu moeten betalen :-(

   Verwijderen
 8. Een beetje burgemeester geeft netjes antwoord. Goed gedaan hoor Jip!!!!

  Bij ons hadden ze struiken gepland, even later werden ze weggehaald om vervolgens op boomplantdag door scholieren weer teruggezet te worden.... nou.. dat heeft wat gekost!!!!

  Lieve Jip, de mensen van de gemeente snappen er helemaal niets van. Fijn dat er jongens zijn zoals jij die dat heel goed kunnen uitleggen!!!! Top!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een beetje burgemeester lijkt er dagen over te doen om te antwoorden... als hij tenminste nog gaat antwoorden

   Verwijderen
 9. Zeker zonde maar een hele dikke pluim voor Jip heeft hij mooi geschreven,top!

  Dank je voor je reactie op het zwijmelen op zaterdag :-)

  Slaap lekker gr Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bah! Geen geld voor onderhoud... kaalslag en verarming.
  Vroeger was het tóch beter...

  BeantwoordenVerwijderen