vrijdag 23 januari 2015

Zwijmelen op Zaterdag: School

Voor Janneke zijn we een nieuwe school aan het uitzoeken.
Deze week zijn de cito's geweest.
En binnenkort volgt het schooladvies.

We wonen in een kleine gemeente, en we hebben de luxe dat we niet uit 50 scholen hoeven te kiezen, dat leerlingen niet uitgeloot zullen worden op de school van hun keuze, en dat er eigenlijk geen slechte scholen zijn.

Van de 3 scholen waar ze uit kan kiezen, hebben we er 2 bezocht.
Morgen is de 3e aan de beurt.

Ik heb het vermoeden dat ze precies weet wat ze wil en dat haar keuze al bepaald is.

Maar dan...

Tegenwoordig heb je zoveel stromingen die je kan kiezen:

Technasium
Kunst en Cultuurklas
Tweetalig onderwijs
Wetenschapsklas
Sportklas
Media Design en Marketing
Europese Leerroute...

Het duizelt me intussen.
En dan moet ze daarnaast ook nog eens over een paar jaar een profiel (=vakkenpakket) kiezen.

Nou ja... dan ben je 11 jaar.
Het prulleke van de klas.
Je vindt alles leuk.
Je hebt geen talenten waar je je keuze voor richting op kunt baseren...

Gelukkig hoef ik zelf niet te kiezen, en mag zij de keuze maken.

Ik vroeg een nuchtere medemoeder, tevens docent op het Voortgezet Onderwijs om raad.
Hoe kiezen we nou een school?

Haar antwoord luidde: vraag je dochter op welke school ze straks in de middag haar boterhammetje wil eten. Want dat is het belangrijkste, Dat het gevoel goed is. Als het gevoel niet goed is, dan kan het programma nog zo uitgebreid zijn, maar dan gaat het toch niks worden. Als het gevoel goed is, dan komt de rest vanzelf.

Ik vind het allemaal erg spannend. Een hele nieuwe fase.
En wat ik vooral hoop is dat ze zich door niemand laat beïnvloeden, zelf haar keuzes maakt, en trouw blijft aan zichzelf.
Maar dat vind ik wel heel wat, voor een meisje van 11.


14 opmerkingen:

 1. Mooie combi van je verhaal en de muziek. Sterkte en succes met jullie keuze. En geniet ook van deze periode!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met 3 jongens in het VO vind ik wel dat er een groot verschil is tussen onder en bovenbouw. Hier zitten ze in de bovenbouw soms met 9 tussenuren! Moeilijk om je zoon dan te motiveren als hij niet vlak bij woont en in de tussentijd naar huis kan. Verder is het ook zinvol te informeren naar de kosten van all buitenschoolse activiteiten (reisjes in de bovenbouw) en of de variant die ze kiezen niet alleen maar voor een jaartje is, wat bij spotklassen vaak het geval is, maar daar naar moet je nog ... jaar zonder. Maar het basisgevoel moet goed zijn, daar hebben de kinderen zelf de perfecte neus voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed gekozen dit nummer! Veel succes voor Janneke op haar nieuwe school, altijd spannend. En de keus zal zeker ook goed zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ohhhh wat ben ik blij dat ik niet in jouw schoenen sta.... het was zo'n 20 jaar terug al niet leuk om te doen, laat staan nu....

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vonden wij het in onze tijd al ingewikkeld en later ik met mijn kinderen, nu lijkt het me helemaal een grote puzzel. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, ik ben ook blij, dat ik niet meer met jouw problemen zit. Het lijkt mij nu zo geweldig moeilijk om te kiezen. Succes gewenst, voor jou en je dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hij wil niet, zij wil wel maar nog even niet en het is alsof ik járen terug ben in de tijd.
  Oma hoort het aan en geeft ze nog een koek en de ouders van eigen deeg;-)

  lieve groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een hoop keuzes zeg ;)
  Hier hadden we keuze uit 1 school, jawel, en de volgende lag gelijk 25 km verder.
  Wat je ook kiest, al die keuzes gaan pas echt in de bovenbouw in...en niet daarvoor al. Het zijn uitstroomprofielen. De eerste drie jaar zijn redelijk eenduidig per niveau. Dochter koos de school waar haar vriendinnen ook naar toe gingen.
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt me vreselijk moeilijk. Voor onze kinderen zijn we op testen en adviezen afgegaan, maar ook hier was de keuze aan scholen niet zo heel breed. Het is mooi als je de kans hebt te kiezen waar je je het prettigst bij voelt.
  Zelf kijk ik met een dubbel gevoel terug, omdat de omstandigheden mij niet de keuze gelaten hebben die voor mij het beste was, maar ik ben toch nog redelijk terechtgekomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat advies van gevoel is een hele goede,het is ook wel heel jong om een keuze te maken.En achteraf kun je pas zeggen hoe het is gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een grote stap en een moeilijke keuze, zeker als je 11 jaar bent. Maar ze zal zeker de goede keuze maken en in een vertrouwde omgeving haar boterhammetje opeten.
  Mooie muziekkeuze.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik snap geen bal meer van de meeste schoolkeuzes. Maar ik ben van voor de Mammoetwet.... School is prachtige al vindt ik het origineel mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat antwoord van die docent zegt al genoeg. Het is niet te doen om op die leeftijd een keuze voor je leven te maken. Tenzij je een uitgesproken type bent voor of tegen iets.
  De praktijk leer ook dat er enorm veel kinderen zijn die een bepaalde studie kiezen, deze afmaken en vervolgens een totaal andere carrière kiezen.
  Veel succes met de schoolkeuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is altijd moeilijk, denk als ze bijvoorbeeld met vriendinnen er graag naar toe gaat dat je al de helft gewonnen hebt. Of de andere scholen moeten echt heel slecht zijn.

  BeantwoordenVerwijderen