dinsdag 4 september 2012

Oubollig

 
Het zal zo'n 14 jaar geleden zijn dat ik deze letterbak voor het laatst aandachtig heb bekeken. Al zo lang ik leef ken ik hem. Hij hing vroeger in mijn ouderlijk huis. In 1998 overleed mijn moeder. Mijn vader ging verhuizen, en die letterbak, daar heb ik nog wel eens aan gedacht, me afgevraagd waar hij gebleven zou zijn, maar dat was altijd op momenten dat er niemand in de buurt was aan wie ik  het kon vragen.
 
Van de week stapte ik bij mijn broertje de huiskamer binnen. En wat hing daar pontificaal boven de eethoek aan de muur? De letterbak van mijn moeder, dus :-) Jullie mogen nooit meer raden. En helemaal in zijn volle glorie.
 
14 jaar geleden is hij met inhoud en al in een grote zak geschoven, en nu is hij, met complete inrichting weer aan de muur gehangen.
 
Bijna alle prulletjes die erin staan herken ik nog van vroeger. De dasspeld van de scouting. Het gipsen witte katje. De slak met de holly-hobby-muts op ( ja! een slak met een holly-hobby-muts op, het staat er!!! ). O, en het houten muisje met de rode kraaloogjes en de oortjes en de staart van leer. Ik weet nog hoe hij ruikt!!!!
Het plukje haar kan ik niet thuisbrengen.
En de foto van Kamoentje, mijn moeders eerste kat! (Ik ben nog steeds op zoek naar de oorsprong van die naam. Iemand???? )
Het rammelaartje met de bel erin. Daar heeft mijn broertje nog mee gespeeld.
Het inie-mini-uiltje rechtsbovein in de hoek, zo klein, je kan het bijna niet zien... dat was afgebroken van een ringetje dat ik als kleutertje droeg.
 
Hoe fout wil je het hebben? Zo'n letterbak geeft wel een heel erg oubollig jaren '70 gevoel. Eigenlijk kan het gewoon écht niet meer. Maar ik vind hem helemaal leuk. Juist in zijn strakke moderne mannenhuishouden. Je verwacht het niet :-)
 
Volgens mij, als je op de foto klikt, zie je hem groter. Dan kun je de details bekijken.
 
Enne.... broertje, er is 1 item dat ontbreekt. Dat is het zandlopertje waar mama als kraamverzorgster altijd de polsslag van de kraamvrouwen mee telde. Die heeft er ook altijd in gestaan. Maar die ligt bij mij ergens in een doosje.
 

6 opmerkingen:

 1. Tegenwoordig weer helemaal hip hoor, maar zo'n authentiek exemplaar wint het wel van de hippe nieuwe versie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dat (originele staat) is precies de reden dat ie weer van zolder is gehaald :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal leuk toch, heb er vroeger ook een gehad. Eigenlijk zie je die dingen nu weer terugkomen in een modernere vorm dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Da's niet zomaar een letterbak. Da's een brocante vakjesla met heel veel mooie herinneringen!!
  Heel mooi Natasje.
  Groetjes,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het mag dan oubollig zijn, maar kijk toch eens wat je aan herinneringen boven haalt nu je dit stukje hebt geschreven. Toch een waardevol ding, die letterbak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je maar lang genoeg wacht, wordt oud vanzelf weer nieuw ;-)
  En nu ben je maar wat blij dat het nog/weer in de familie is!

  BeantwoordenVerwijderen