vrijdag 4 april 2014

Zwijmelen op zaterdag: 9 to 5

Bergen om Zoom lijkt wel lamgeslagen.
Het massaontslag bij één van de grootste werkgevers in de regio, Philip Morris, treft iedereen.
Direct of indirect.

1230 man staan er in oktober op straat.
De gevolgeffecten worden geschat op uiteindelijk mogelijk meer dan 4000 mensen.
Het effect zal niet alleen te merken zijn bij de directe toeleveranciers, de schoonmakers, de catering en de transportdiensten. Het treft de hele stad. De bakker die er wekelijks een aantal taarten bracht, de bloemiste die de jubilarisboeketjes verzorgde, de sportschool die een contract voor de werknemers had lopen. Hele gezinnen die minder te besteden hebben. Niet alleen in de winkels, maar ook bij bijvoorbeeld een tandarts.

Het stemt me somber. Direct treft het me niet. Maar een aantal buren in mijn straat wel. En een aantal collega's van mij ook. Ik vind het een drama voor de stad. Voor heel de regio.

En wat nu, als zoiets nu ook met, ik noem maar een zijstraat, een bedrijf als Sabic zal gebeuren? Een grote internationale fabriek hier net over de stadsgrenzen. Hoppa... gooi ze maar op een grote hoop bij alle andere werklozen.

Ook wij hebben er in directe zin kennis mee gemaakt dat het hebben van een baan geen vanzelfsprekendheid is. Ik maakte er vanmorgen met een patiënt nog een grapje over. Hij kwam voor de derde keer deze week de praktijk binnen. Hij groette me, en zei: verrassend... u hier? Ik zei, ja, en ik grapte erachteraan dat dat vandaag de dag in Bergen op Zoom niet voor iedereen een gegeven zou zijn om een dag later weer op dezelfde plek aan te werk te kunnen zijn.

En natuurlijk. We balen allemaal wel eens, als we liever leukere dingen willen doen, of als we niet zo lekker in ons vel zitten, dat we moeten werken. Maar eigenlijk is het gewoon heel fijn als je elke dag normaal naar je werk kan gaan. Daarom sluit ik af, met een liedje met een lekker vrolijke klank, ondanks de vraagtekens die de tekst bij de vrolijkheid zet.13 opmerkingen:

 1. Als ex-P&O'er grijpt me jouw log wel aan. Hele gezinnen in rouw gedompeld in Bergen op Zoom, want je baan verliezen is verschrikkelijk. En probeer dan maar eens weer aan de bak te komen in deze toch wel crisistijd.
  Plezant nummer van Dolly Parton.

  Lees dit eens:
  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3628478/2014/04/04/Sluiting-Philip-Morris-raakt-stel-dubbel-zo-hard.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, vreselijk als je ineens met zijn tweeen op straat staat. Bah! Het is écht een rotmaatregel.

   Verwijderen
 3. Helaas blijft het jullie omgeving ook niet bespaard... na de Groningers zijn het nu de Brabanders.... en zij zullen wel niet de laatsten zijn bevrees ik.

  Je muziekkeuze is mooi maar vergoedt geen leed helaas.

  Wens alle betrokkenen veel sterkte in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedereen is maar een nummer zelden dat een firma, bedrijf, instelling er zelf wakker van ligt.

  Deze mensen wel, jonge gezinnen ,mensen die bijna met pensioen konden rollen nu een systeem in wat frustratie oproept en onzekerheid.

  Het nummer is trouwens wel leuk neemt de lading een beetje weg vh onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een zware klap voor veel gezinnen. Ontzettend triest. Het nummer is hartstikke leuk. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreselijk dat zoveel mensen/gezinnen getroffen worden. Het veroorzaakt zoveel leed. Het is idd niet meer vanzelfsprekend om een baan te hebben of te houden in deze tijd.

  Het liedje is leuk, Ik kon daar ook echt van genieten.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een klap voor de werknemers!
  Hoe kom je ooit weer aan een baan als iedereen gaat zoeken?

  Het nummer is wel heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, het is me wat wanneer de grootste werkgever in een regio haar deuren sluit. Ik kan mij het rouwgevoel in de regio helemaal voorstellen.

  Eigenlijk is het nummer te vrolijk voor dt bericht. Maar ik begrijp de keuze wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vreselijk dat er ineens zo ontzettend veel mensen op straat komen te staan. Het vreemde is dat deze fabriek niet sluit vanwege de crisis maar omdat er minder verkocht wordt dankzij maatschappelijke ontwikkelingen. Maar waarom ze nu net de fabriek in Bergen op Zoom moesten sluiten? Hele families die ineens geen werk meer hebben. Tuurlijk, elk ontslag en elke sluiting is er een te veel en treft mensen, maar hier is het wel heel erg massaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk nummer ,maar intens meegevoel met alle mensen die hun baan verloren

  groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het nummer is leuk, maar het verhaal erbij erg triest...
  Een ontzettende domper voor Bergen op Zoom en regio...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op zich vind ik het niet erg als een sigarettenfabrikant een klap te verduren krijgt. Ze vertegenwoordigen een zieke keuze en ze hebben zich jaren verrijkt aan mensen die verslaafd worden aan roken, o.a. doordat er lokstofjes in de produkten zitten.
  Maar je baan kwijtraken, dat gun ik niemand. Ik zie dagelijks hoe moeilijk zoon het heeft na elke keer ontslag te krijgen omdat er te weinig werk is.
  Nee, ik gun het niemand. Ik leef echt mee met iedereen die het overkomt. Philp Morris zou wat voor deze mensen terug moeten doen na al die winsten in het verleden. Maar dat gaan ze niet doen, het stelletje hufters.

  BeantwoordenVerwijderen