Vroeger, bij mijn moeder was dat zo. En nu nog steeds. Ik weet niet meer of ik het blikje van haar meegekregen heb toen ik het huis verliet. Misschien heb ik het mezelf toegeëigend... ze spaarde blikjes, dus één meer of minder zou ze niet missen. Dat zóu ik zomaar gedacht kunnen hebben. Misschien heb ik er ooit eens eentje uit nostalgische overwegingen op een rommelmarkt op de kop getikt.
Het handige aan dit blikje is: er passen precies drie pakjes klontjes in. Die pakjes klontjes koop je per drie en dat is voor mij meestal ruim voldoende voor een winter.
Heel mijn leven lang was dit een prima werkend systeem, dat geen verbetering behoefde.
Maar meneer of mevrouw de Ruyter dacht er anders over.
Vorige week lag ineens mijn systeem overhoop.
Anijsklontjes koop je tegenwoordig niet meer in blokjes, maar in 'staafjes'. Of met een mooi woord (gruwel) 'sachets'.
Er zitten er slechts 12 in een doosje. En het ergste is: ze passen niet in het blikje.
Nu kan je denken... val me niet lastig met geneuzel over blokjes en blikjes, maar o, laat me alsjeblieft lekker even mopperen. In pittige tijden met Echte Problemen is het zo lekker om te neuzelen over klein leed.
En laat ik er dan ook eens een rekensom op loslaten:
3 pakjes anijsklontjes (12 klontjes in een pakje) is samen 150 gram kost €0,88
1 pakje van 12 sachets van 6,3 gram is 75,6 gram kost €1,49
De zakjes kosten 12,5 cent per stuk. De blokjes 0,024 cent.
Dat is een prijsstijging van meer dan..... ehhhh.... heel veel procent.
(Ik wou dat ik net zo makkelijk kon rekenen als dat ik kan schrijven).
Ik heb ook het idee dat de hele handel veel zoeter is dan een klontje. Speurwerk op google laat me weten dat een zakje overeenkomt met anderhalf klontje. Ja... dat is een half klontje teveel.
Dus... Ik wilde meneer meneer of mevrouw de Ruyter al mailen omdat hele gebeuren extra geld, extra verpakkingsmateriaal, extra suiker en anijs, extra vrachtwagens om de grotere verpakkingen te vervoeren, extra benzine, extra ruimte in mijn blikje en bovenal extra ergernis kost. Ik wilde vragen of ik mijn oude vertrouwde klontjes terug mocht krijgen.
Het is niet nodig, het antwoord ligt natuurlijk al klaar. 'De oude klontjesmachine' is versleten, en dit is er voor on de plaats gekomen. En het duurdere productieproces wordt natuurlijk doorberekend aan de klant.
Zucht... kent er iemand nog een andere anijsblokjesproducent dan de Ruyter? Want dit vind ik gewoon eigenlijk tien keer niks.
Helaas, ik ken ook alleen maar De Ruyter. Ik vind dat je groot gelijk hebt met je gemopper. Alleen al vanwege de prijsverhoging. Ik heb nog klontjes liggen, maar ik zal dus ook aan de staafjes moeten. Het blikje ken ik nog van vroeger thuis. Heerlijk, gestampte muisjes op brood.
BeantwoordenVerwijderenIK heb nog een paar blokjes in de kast liggen. Die zal ik dan maar goed bewaren want misschien zie ik ze wel nooit meer. Bij mijn weten is de Ruyter de enige. Ik zie nergens iets anders.
BeantwoordenVerwijderen