zaterdag 17 mei 2014

Zwijmelen op zaterdag: Come as you are

Van de week trof ik bij thuiskomst Jip aan achter de computer.
Niks bijzonders. Koptelefoon op. Minecraft spelend.

Zijn opmerking verraste me.
Mam, zei hij, die muziek van Nirvana... dat is écht vette muziek.
Ah... hij zat ondertussen muziek te luisteren op Youtube.
Ik vroeg hem waar hij naar luisterde.
Nevermind, mama, dat is écht een mooi album.

Dit is weer zo'n dingetje dat vanzelf op zijn plek komt.
Ik hoef niet te sturen. Hij hoort wat ik mooi vind. En daar waar hij nooit enige blijk van waardering heeft laten merken ( Mahàààm.. doe die muziek nou zachter, ik krijg oorpijn... Hij is altijd al erg gevoelig op zijn oren geweest..) komt het nu vanzelf op zijn pootjes terecht.
Ik heb het al vaker gemeld hoe leuk ik het vind dat hij de stevigere muziek opzoekt, en ook teruggrijpt naar muziek uit andere decennia. Maakt niet uit. De jaren '70, '80, '90,'00. Hij pikt de klassiekers eruit en taalt niet naar wat hip en wat hot is.

Dus... nou zit ik in dubio.
In juni is Rock Werchter. Ik ga vooral voor Pearl Jam. Als Jip de muziek van Nirvana kan waarderen zegt mijn gevoel dat hij ook rijp is voor een vet concert van Pearl Jam. Ik zit alleen met het gebeuren eromheen. De reis ernaartoe. Het wachten. De drukte op een festivalterrein. Zoveel mensen. En de herrie. Een kwartiertje kermis is voor Jip al genoeg om volledig overprikkeld te raken. En nee... op Werchter is er geen escape. Ik kan niet zeggen: als je het zat bent, dan hoef je het maar te zeggen, dan gaan we naar huis. Het gaat gewoon niet gebeuren dat ik Pearl Jam mis omdat Jip naar huis wil. Maar om zoiets samen met Jip te kunnen beleven? Dat lijkt me wel heel gaaf!

Dus... ik denk er nog een maandje over na.
Het lijkt me ook heerlijk om met Mr. C. weer eens een keertje ouderwets te festivallen.

Omdat het toch in de zwijmelrubriek valt kies ik voor een wat rustigere unplugged versie.
Een legendarisch optreden waar ik graag naar kijk!
13 opmerkingen:

 1. Geen slechte muziek, maar niet helemaal mijn stijl. Iets te rauw, al valt deze wel mee. Het zal vast aan mijn slechte smaal liggen. Wel leuk dat Jip die muziek zo vet vond.
  :-). Dat schept een extra band. Had mijn zoon maar wat met de Beatles.

  OT. Ik heb je antwoord even gewijzigd opdat anderen kunnen blijven raden. De vraag was ook eigenlijk het antwoord via mail te sturen. Maar je had het wel goed. Er zijn nu vier personen met een goed antwoord. Vind ik leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb bij jou ook gereageerd.,, was ervan overtuigd dat ik via mijn mailbox in jouw mail terecht kwam. Niet dus. Weer wat geleerd. Ben blij dat je kon inbreken in de tekst.

   The beatles (en the Stones overigens ook) luisterde ik graag samen met mijn moeder naar. Was ook leuk.

   Verwijderen
 2. Ik ben blij dat je mij niet om advies vraagt ;-)
  Ik ben ook blij dat je voor een unplugged-versie hebt gekozen, nu durfde ik het luisteren wel aan.... maar het spijt me, ik kan het niet mooi vinden, hoop dat je me dat niet kwalijk neemt ;-)
  Ik heb dus, zoals je begrijpt, niets met die 'heftige' muziek.

  Wens je veel succes met het denken en uiteindelijk beslissen. Uiteraard ook heel veel plezier als je gaat.

  Voor nu wens ik je een fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geeft toch niet dat je het niet mooi vind?! Ik vind het juist leuk dat je ondanks dat wel de moeite neemt om te reageren. Mee juichen met iemands keuze is zoveel makkelijker.
   Ik wens je een zonnig weekend toe.

   Verwijderen
 3. Het zou natuurlijk gaaf zijn voor jouw en Jip anderzijds (ik ken het van mijn neefje) als hij die prikkels niet kan sturen zou ik het hem sowieso voorleggen, het zou sneu voor hem en jouw zijn als hij het niet zou trekken.

  Mooi nummer trouwens die kan ik wel waarderen, de rustigere Nirvanna.

  Fijn weekend,liefs Laura

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou inderdaad te jammer zijn. Er is wel een chill veld achter het festival terrein, las ik. Maar dan nog... dub, dub, dub... fijn weekend ook Laura.

   Verwijderen
 4. Leuk dat je zoon jouw muziekstijl ook kan waarderen. Zo'n festival lijkt me wel erg heftig. Nog even goed afwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om samen met je zoon een muzieksmaak te delen. Het is niet mijn smaak, maar deze versie kan ik zeker waarderen. Mooie keuze.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is maar waar je mee groot wordt gebracht, ik heb het meegemaakt en mijn kinderen ook. Ze houden heel erg van de 60-70er jaren muziek terwijl ze van '73 en '75 zijn. Mijn dochter zingt ook alles mee!
  Overleggen met hem, zou geweldig zijn als jullie samen kunnen genieten!
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig nummer, rauw van echtheid en o zo ontroerend ook. Bedankt! Fijne zonnige dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk, dit nummer van Nirvana. Ik hou van dit soort muziek.
  Moeilijk hoor, of je hem nu wel of niet meevraagt. Ik, zelf Asperger, zou niet weten of ik wel of niet mee zou willen. Maar als er een chillveld is en dit niet te druk is, en hij neemt oordopjes mee, misschien valt het dan wel mee. Maar ja, als je eenmaal overprikkeld bent, is het moeilijk rust in je hoofd terug te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoewel ik een echte zwijmelaar ben kan ik ook van dit soort muziek ontzettend genieten .Een lekker nummer !!
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dit heerlijk om naar te luisteren! Ook "plugged" valt de muziek van Nirvana ruim binnen mijn bandbreedte van smaak.
  Dat je zoon (soms?) je muzieksmaak deelt, brengt me terug bij een eigen oud verhaal. Ik luisterde stiekem op de radio naar muziek van Elvis Presley, toen mijn stiefvader kwam binnenstormen: dat duivelse lawaai hoorde niet bij een gereformeerd gezin! Oudste broer probeerde te sussen: "Volgende week ben je die muziek vergeten". De eerste zelfgekochte LP van mijn dochter was: Elvis Presley...!

  BeantwoordenVerwijderen