vrijdag 24 oktober 2014

Zwijmelen op Zaterdag: Miss Celie's Blues

Eigenlijk wilde ik mijn zus al een poosje in het zonnetje zetten in de zwijmel. Maar het is er eigenlijk niet van gekomen, omdat er eigenlijk niet echt een aanleiding voor is geweest.
Net nu ik vandaag vond dat het er dan zomaar eens van moest komen, gewoon... omdat... ach... ze weet zelf waarom...
Net nu, vandaag, postte mijn vriendin M. op facebook een bericht dat er een interview met haar in de Plus (tijdschrift) staat deze maand.

Mijn vriendin M. is al 28 jaar haar zus Alie kwijt.
Kwijt in de zin dat niemand weet waar ze is.
Ze verdween 28 jaar geleden op een stormachtige avond in januari, en niemand - oké, misschien wel iemand -  weet waar haar zus gebleven is. Geen enkel spoor.
Het is een groot raadsel. Een groot drama. En mijn vriendin heeft geen rust voordat ze haar heeft gevonden, of voordat ze weet wat er met haar zus gebeurd is.


In haar familie is een tweestrijd ontstaan. Een aantal mensen zeggen: 'laat het rusten, het is al zo lange geleden'. Maar M. bijt zich vast. Ze hoopt zo dat haar zus op een dag voor haar staat. Of dat er iemand, of 'iemanden' zijn die weten waar ze is gebleven en die nu eindelijk eens gaan vertellen wat er met haar zus is gebeurd. Of iemand die haar toevallig laatst nog gezien heeft...

En ik weet dat ik, in haar situatie hetzelfde zou doen. Blijven zoeken. Mijn zus niet in de steek laten. En  mijn zus zou hetzelfde doen voor mij.

Misschien val ik in herhaling met dit 'verhaal'.  Maar dit is het weinige wat ik kan doen voor M. Zorgen dat mensen hun ogen en oren open houden. Zorgen dat dit wordt gedeeld. Dus vandaar...

Ik plaats hier de link naar de vermissing van Alie:
http://www.vermist.nl/vermissingen/detail/vermiste/796/
Brrr.... de naam van de link alleen al... ik krijg het er koud van...

Het voelt raar en een beetje gemeen om mijn zus in het zonnetje te willen zetten, terwijl mijn vriendin haar zusje zo mist. Maar ik weet ook dat ik hiermee aan M. kan laten zien dat ik met haar meeleef. Ik kan me niet indenken hoe het moet zijn om je zus gewoon kwijt te zijn. Maar ik weet wel hoe het is om een zus te hebben. Ik weet hoe het is om samen zoveel herinneringen te hebben. Ik weet hoe het is om heel veel van een zus te houden. En ik weet dus ongeveer wat zij voor haar zusje voelt...

Iedere keer als M. de publiciteit zoekt, of als een Cold Case team van de politie weer aan de slag gaat met een tip of een inzicht, is er voor M. weer even hoop. Ook dat moet slopend zijn... laat staan steeds weer de teleurstelling verwerken dat haar zus er steeds weer niet mee terugkwam.

Lieve M. ... ik vind de keuze voor een nummer heel moeilijk. Alle liedjes over zussen zullen je pijn doen. Je pijn is al groot genoeg. Het nummer waar ik voor gekozen heb laat duidelijk de liefde van een zus voor een zus zien. En daarmee wil ik zeggen dat ik snap waarom je blijft vechten.
Meer zwijmelen? Kijk bij Marja

9 opmerkingen:

 1. Wat heb je dit prachtig verwoord, Natasja. Vreselijk om zo in onzekerheid te leven. Je muziekkeuze is steengoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig nummer bij een verhaal vol liefde en onzekerheid...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vreselijk,
  wat een onzekerheid en een gemis. Het niet weten is nog het allerergste lijkt mij.
  Mooi nummer om dat te onderstrepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat afschuwelijk om niet te weten wat er gebeurd is en of haar zus nog leeft ! Zoiets kun je niet afsluiten ,zoveel vragen blijven er altijd. De muziek is lekker om naar te luisteren !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kan het je gewoon niet voorstellen dat zoiets gebeurt. Iemand verliezen is al moeilijk laat staan dat je niet weet wat er mee gebeurd is. Afschuwelijk. Heb ook twee zussen, een waarmee ik een heel goede band heb en een die ik haast nooit zie. Maar toch als puntje bij paaltje komt zijn we er voor elkaar. Dat blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een schitterend nummer trouwens, ik kende het niet.

   Verwijderen
 6. Wat of een ander ervan vindt is eigenlijk niet van toepassing. Zij vindt dat ze moet blijven zoeken.... en dat zij aan die drang in haar gehoor geeft is goed.

  je bijdrage vind ik mooi. En de wijze waarop je alles verwoord hebt raakt me!
  Je bent een lieverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige bijdrage deze week. Wat een mooi nummer bij en triest verhaal. Vreselijk als je zo in onzekerheid moet leven. Dat gun je niemand.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een tragisch verhaal waaruit weer blijkt hoe ingewikkeld de menselijke geest in elkaar kan zitten, en hoe anderen dan in onzekerheid en verdriet achterblijven...
  Bij zo'n verhaal past eigenlijk alleen blues; goed keus!

  BeantwoordenVerwijderen