maandag 30 januari 2012

Overwinnen (we-300)

Kromgebogen hing ze over het hek. Ze hapte naar adem. Branderige longen, opkomend maagzuur, vlekken voor de ogen.  Ze keek omhoog en zag het glunderende koppie van haar kind. Rode koontjes, twinkeltjes in zijn ogen, als altijd springend om haar heen. Zijn medaille hing al om zijn nek. ‘Kom mama, dan gaan de jouwe ook halen’.  En weg was hij weer. Energie voor tien! Ze zakte  weer voorover, in innige omhelzing met het dranghek.


Dit was een regelrechte nederlaag.  Duizend miezerige metertjes op de kidsrun en  er finaal uitgelopen worden door je zoon. Ze nam een besluit. Volgend jaar… dan zou ze hier weer staan. Maar dan trots en met opgeheven hoofd. Net zo moe, maar niet kapot. Een jaar lang om te komen van één naar vijf hele kilometers.


De eerste trainingen vielen tegen. Ze vroeg zich af of ze het ooit ging redden. Waarom leek iedereen dit leuk te vinden? Ging  ze het ooit leuk vinden? Dit was toch wel rete-zwaar. Regen, wind, blessures, zichzelf… alles kwam ze tegen. Haar i-pod was haar coach, trouwe vriend in moeilijke tijden. Maar uiteindelijk was dat moment daar. Ze merkte dat ze zich beter voelde als ze had gelopen, dat ze uit ging kijken naar de volgende training. Ze voelde de beroemde adrenalinekick. Zelfs op vakantie gingen haar loopschoenen mee. Wie had dat ooit gedacht?


En nu staat het hier zwart op wit. Renate ten Cate. Startnummer 6251 op de City-Pier-City-loop. Die vijf hele kilometers gaat ze lopen!  Ze ziet een glorieuze finish voor zich... Ze zal zich door die kilometers heen ploegen. De laatste zware meters…  Haar kinderen moedigen haar aan . De tijd is van geen belang.  Die vijfduizendste  meter, die telt! Ze passeert hem trots, fier en rechtop. En samen met haar zoontje zal ze haar medaille ophalen.


We-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: overwinnen.
Meer lezen/meedoen?
http://platoonline.wordpress.com

16 opmerkingen:

 1. Indrukwekkende WE, Natasja. Enigszins autobiografisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Marja. Het is niet autobiografisch, maar dat had zomaar gekund. Een bikkel van een vriendin was mijn inspiratiebron voor deze WE

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bravo voor Renate. Ze heeft het gedaan. De zege is haar. We gunnen het haar van harte. Mooi en met vaart geschreven. Hulde. De link ga ik plaatsen.

  Even over Cornelis, :Tuinier en Jordy:
  Jordy is een kereltje dat ik ooit in de super zag chagrijnen. Ik maakte er een verhaal over en bedacht er nog een paar inclusief een naam. Nu is het een figuurtje in mijn blogs geworden. Een sjagerijnig jongetje die iedereen op de korrel neemt. Ondanks dat is ie populair onder dames die hem allemaal willen opvoeden.

  Tuinier:
  Een bedenksel en alterego van Plato. Spittend in de tuin filosofeert hij over het leven en dat doet hij op eigen wijze.

  Cornelis Critieck: boosaardig alterego van Plato. Heeft zichzelf na verloop van tijd kwaad afgescheiden en is op weblog zijn 'schrijfbloc' begonnen. Daar moest ie uit vanwege weblogperikelen. Mag nu af en toe bij Plato schrijven. Heeft met Plato een haat liefde verhouding. Is critisch en vindt zichzelf een literator van belang. Schept op over zijn studie Nederlands (die net een week duurde maar dat zegt hij er niet bij). Betweter. Gaat ooit weer terug naar schrijfbloc. Maar ondertussen zittne we maar mooi met hem opgescheept.

  Hij laat je groeten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Plato.

  Nou, en doe Cornelis maar de groeten terug. Misschien wordt hij wat liever als ik hem liefdevol 'Neeltje' noem?

  En Jordy had inmiddels ook al mijn hart gestolen.

  Thanx voor de uitleg. Ik geloof dat ik het snap :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei.. jammer dat het niet biografisch is. Ik heb al een paar keer geprobeerd om die 5 kilometer rennend te halen, maar ik haak ook af na een paar honderd meter. En dat trainen? Steeds een weekje of twee, ook dan geef ik het al op. Stom eigenlijk.... want ook ik zou best met de kidsrun mee willen doen, al was die bij ons afgelopen weekeinde....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je meedoet met de we300. Het is inderdaad een kwestie van overwinnen om de eerste kilometers te kunnen lopen. En dan doel ik vooral op de wil en de training zelf.
  Leuke we 300!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve natasja,
  Ik ben helemaal ontroerd dat je mij zo mooi hebt gedramatiseerd. En gedramatiseerd heb je! Zo erg was het de eerste keer niet hoor :-)
  Maar ik hoop dat ik net zo fier over de eindstreep kom zoals jij hebt geschreven.
  Wat ik nog mooier vind is dat jij mij juist hebt geinspireerd om te gaan hardlopen. Jij bent mijn grote voorbeeld.
  Dikke kus en veel liefs,
  Renate ten Cate

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh dit is een hele mooie invulling en joh ik ga aanmoedigen..
  Zo levensecht komt het over..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Renate :-) Het is je gelukt om te reageren. En hé... het blijft fictie hè. Dus ik mag er vanalles bij verzinnen. Mooi om te horen dat we elkaar inspireren :-)
  Kus terug. En ooit lopen we samen de halve!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit heb je fantastisch geschreven Natasja.
  Groetjes ,Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. goed geschreven hoor.Hardlopen is soms een hele strijd met jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fictie of niet toch maar mooi beschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. goed stuk! ik ken de strijd, heb m inmiddels opgegeven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi geschreven en de zieleroerselen en overwegingen van de hoofdpersoon zijn goed getroffen. Mooie WE

  BeantwoordenVerwijderen