vrijdag 30 januari 2015

Zwijmelen op Zaterdag: Peter en de Wolf

Zojuist heb ik al mijn afspraken voor het weekend gecanceld.
En als je een enorme opluchting voelt op het moment dat je dat doet, als je bijna letterlijk een last van je schouders voelt vallen, dan weet je dat je de juiste beslissing hebt genomen.

De hele week heb ik al lopen kwakkelen.
Ik heb gewerkt, tegen beter weten in.
Ik heb al mijn 'buitenwerkse activiteiten' verruild voor slapen.
Ik heb met een stem die slechts kon blaffen of fluisteren patiënten en cliënten te woord gestaan en liters thee met honing gedronken.
Zojuist om 21.30 uur heb ik de deur op het werk op slot gedraaid, en nu kan ik lekker in mijn coconnetje kruipen.

Ik verlangde naar vroeger.
Als ik ziek was, dan werd ik verwend.

Ik kreeg een  'bankbedje', met een slaapzak en mijn eigen kussen van mijn bed.
Daar mocht ik dan de hele dag liggen en spelen.
TV kijken dat kon toen overdag nog niet.

Mijn moeder was dan altijd om me heen. Met stofzuiger, stofdoek en Pledge. Dat deed ze graag, poetsen. Géén idee waarom ze Pledge meubelspray gebruikte. Een natte lap werkt toch ook? Maar het rook altijd wel lekker naar schoongemaakt huis. Misschien deed ze het daarom.

Wat ik ook vaak deed als ik ziek was, dat was naar verhalen luisteren. Nog ruik ik de geur van het vinyl en hoor ik het kraken en tikken van de naald als de plaat afgelopen was.
We hadden een paar langspeelplaten met verhalen en sprookjes.

Ik durf niet met 100% zekerheid te zeggen of we deze hadden, maar dit plaatje komt me heel bekend voor. Misschien hadden ze deze wel bij een vriendinnetje thuis. Dat kan ook.Ik luisterde veel naar Alfred J. Kwak, van Herman van Veen. Als jonge puber heb ik die plaat samen met mijn vriendin ook overigens vaak gedraaid. 'De koning had alles opgemaakt aan limonade, Nutsen en Playmobil.' Ik ken nog hele stukken uit mijn hoofd :-).
Ook één van mijn favorieten was Peter en de Wolf. Wij hadden de versie verteld door Ko van Dijk. De verschillende instrumenten. De mooie zware vertelstem van Ko van Dijk. Mooi vond ik dat.En tussen de plaatjes door, bracht mijn moeder versgeperste sinaasappelsap en beschuitjes met suiker die met thee waren overgoten. Het liefst in het 'zilveren' bordje met de konijntjes.

En vooral... aandacht. Aandacht die je niet hoefde te delen. Je was immers alleen thuis. Broer en zus waren naar school, en papa was aan het werk.

Het zijn mooie, warme herinneringen, vol liefde en  geborgenheid.

En ik mis dat. Dat kind kunnen zijn. Dat weg kunnen kruipen in een holletje van geborgenheid.
Maar ja... ik ben nu groot. Dus ik moet het allemaal zelf kunnen. Ook als ik me niet zo lekker voel.

En nu ik groot ben, kan ik me amper herinneren dat ik toe heb kunnen geven aan een griep. Er is immers altijd wel iemand die mijn zorg nodig heeft. Ook al was ik ziek... de kinderen moesten naar school gebracht worden, opgehaald worden, en naar de clubjes toe. De boodschappen kwamen niet zelf de koelkast in kruipen, en sprongen ook niet zelf via de pannen op tafel.
Geeft niks. Het is altijd weer gelukt. Ik ben altijd vanzelf weer beter geworden :-).

Maar morgen trek ik even de stekker eruit. Ik kruip met een dekentje op de bank. En misschien ga ik wel eens even lekker liggen luisteren naar Peter en de Wolf.
Oké, en voor alle medezieken die tijd over hebben en zich ook even kind willen voelen onder een dekentje op de bank... Vooruit... ik doe er nog een bonus bij :-).13 opmerkingen:

 1. Tijdens het luisteren naar dit oud muziekverhaal heb ik even mijn te naaien jasje geknipt. Ging prima samen (glimlach) ik heb ervan genoten .fijne zaterdag toe gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beterschap en geniet van je muziek. Ik kom morgen uitgebreid luisteren. Nu even een stofzuiger door het huis slingeren. Vanmiddag immers kijkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, een bedje op de bank. Kwam zelden voor toen ik klein was, dus voor mijn kinderen altijd gedaan. Peter en de Wolf blijft aansprekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die sprookjeslp's hadden we niet, maar de radio zachtjes op Moeders wil is wet enzo en een bedje in de kamer met een zorgende moeder om je heen, dierbare herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een uitgebreide bijdrage, wauw.

  Maar de 1e regels vind ik het allermooist...je komt voor jezelf op, hartstikke goed !!

  Snel beter worden en genieten van het weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja zo'n bedje op de bank. Ik was niet vaak ziek gelukkig maar voelde mezelf als ik thuis bleef altijd wel heel speciaal. Kan ook zo dat gevoel weer oproepen. Leuke herinnering! Maar luisterverhalen hadden we toen nog niet in die tijd ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb zoveel op bedje gelegen in mijn leven dat ik er snotgenoeg van heb.

  groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zorg goed voor jezelf en beterschap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zorg goed voor jezelf en beterschap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk en herkenbaar logje. Het voelde bijna fijn om ziek te zijn. Alle aandacht van je moeder en met een dekentje op de bank.
  Leuke muziekkeuze. Van harte beterschap!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop dat je intussen weer wat beter bent. Alfred Jodocus ach ja,ik kan het wel dromen zo vaak ik de boekjes wel niet voor gelezen heb aan alle kindjes van toen.Niet zo goed als Herman natuurlijk........

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuk stuk heb je hier geschreven. Peter en de Wolf, dierbare herinneringen aan de schooltijd. Ko van Dijk, meesterlijke acteur met een koninklijke stem. Alfred Jodocus en mijn kinderen die er met grote ogen naar keken op TV. Allemaal geweldig. Het doet in peinzen verzinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pas was ik oude bandjes aan het opruimen en vroeg aan mijn zoon wat hij nog wilde bewaren. Alfred Jodokus Kwak dus, wat heeft hij daar veel naar geluisterd zeg, vond het zelf trouwens ook heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen