zondag 1 februari 2015

WiskundetraumaOoit had ik een wiskundeleraar die het met mij helemaal niet zag zitten. Bij toeval kwam hij erachter dat ik wel goed kon rijmen en dichten. Hij maakte met mij de afspraak dat, als ik mijn proefwerken eindigde met een gedicht, ik dan een punt extra kreeg voor mijn toets. Zo loodste hij me het jaar door, in de hoop dat ik het vak wiskunde zou laten vallen. Ik eindigde met een krappe voldoende.

Er was toen een campagne van de overheid: 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Kies exact.' Dus ik dacht... ik ben een slimme meid, ik kies wiskunde.
Hij heeft nog geprobeerd om me ervan af te praten, maar dat lukte niet. Achteraf had hij het me gewoon moeten verbieden.

Uiteindelijk heeft het me bijna mijn diploma gekost. In nare dromen komt het gevoel van op het examen zitten, en bij God niet weten waar het over gaat, nog wel eens terug. Geen rijmpje kon me meer helpen.

Uiteindelijk had ik een 3,2 nodig om met een 4 op mijn eindlijst te slagen. Met een 3,4 ging ik in blinde paniek met de hakken over de sloot. De 4 die uiteindelijk op mijn eindlijst stond, die compenseerde ik met een hoog cijfer voor Nederlands.

Bij het zien van deze foto komt het hele verhaal weer terug....

Ik vind hem briljant!

4 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend dappere stap om toch wiskunde te kiezen. Verder een subliem gedicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tegenwoordig is wiskunde verplicht. Als dat zo was geweest in mijn tijd zou ik nog altijd geen diploma hebben .....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natasja, het lijkt wel of je mij geïnterviewd hebt. Exact hetzelfde. Een gecombineerd diploma wis- natuurkunde. Een 9 voor natuurkunde, een 3 voor wiskunde. Gemiddeld 6 en dus voor dat onderdeel geslaagd. Meer werd het nooit met wiskunde. Daarom spreekt zowel dat gedicht als jouw stukje mij erg aan. En die dromen....ja hoor... nog steeds :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een mooie spreuk. Ja voor mij waren juist de exacte vakken waar ik de beste cijfers haalde. Mijn 4 op de eindlijst was voor aardrijkskunde vreselijk vond ik dat. Ook gecompenseerd door goede cijfers voor de rest.

  BeantwoordenVerwijderen