zaterdag 25 juli 2015

Zwijmelen op Zaterdag: Blitzkrieg Bop

Het was zover...
De laatste dag basisschool voor Janneke.
Janneke heeft een topjaar gehad.
Ze had een 'meneer' voor de klas staan die de gave had om de klas, die als groep jarenlang problemen heeft gehad, tot één geheel te smeden.
Altijd enthousiast. Altijd zin. Altijd blij.

Het gekke is... Jip had deze meester ook. En ik heb het altijd al gezegd. Een leerjaar valt of staat niet alleen met degene die voor de klas staat, maar vooral ook met het gegeven of diegene bij jou kind de juiste snaar weet te raken. Bij Jip was dat duidelijk niet het geval. De meester kon niet omgaan met de gebruiksaanwijzing van Jip. Jip kon niet overweg met de joviale grapjes en de lamaarwaaienhouding van de meester. Het werd een drama-jaar.
Bij Janneke wist ik vanaf dag één dat het goed ging komen.

De laatste weken basisschool. Ook voor haar moeder een grote stap nu de laatste uitvliegt naar het voortgezet ondewijs.
Er was schoolkamp waar ik tot drie weken naderhand precies nul foto's van voorbij zag komen... ze mochten immers hun telefoontjes niet mee nemen.
Er was een musical waarbij ze de sterren van de hemel speelden.
Er was voor iedere leerling een mooie woordje en een oorkonde achteraf.

Er was de traditionele poortjesoptocht. Van kleuter tot groep 7 stonden de kinderen twee aan twee op het schoolplein en moesten de schoolverlaters onder hun poortje doorkruipen. De school is één van de grootste scholen van Nederland dus je snapt dat het een hele toer was.
Op het einde van het poortje werden de kinderen door de leraar het schoolplein af gejonast.


De leraar was gek van muziek. Op het einde van de musical ging heel de klas uit zijn dak op een door hem gekozen nummer. Een nummer van een punkband uit het begin van de jaren '70 nota bene. De Ramones. Ik kende het niet, maar ik vond het direct een vet nummer!
Op de einddisco was goed te zien dat de klas zich één voelde als groep. De disco werd gehouden met een aantal groepen 8 tegelijk. Toen dit nummer werd gedraaid zocht groep 8D elkaar op en gingen ze allemaal om de meester heen staan spingen. Het was bijna een magisch moment. Ik zal het in ieder geval nooit vergeten... mijn nog altijd kleine prulleke springend en dansend en blij tussen al haar klasgenoten en vriendinnetjes... 

Ze heeft er zin in om naar haar nieuwe school te gaan.
Het viel me de afgelopen weken op dat ze, tussen al haar klasgenootjes in, met haar 11 jaar, nog écht een grietje is om te zien. Een meisje tussen allemaal meiden die al dametjes aan het worden zijn.

Ik geef het nog een paar maanden. Dan zal ik op een middag zien dat mijn meisje ook als dametje aan komt fietsen, haar fiets in de garage gooit, haar rugzakt op de grond laat zakken en wat te drinken uit de koelkast pakt.

Eerst nog lekker een paar weken vakantie vieren. 
We kunnen niet wachten tot we mogen gaan.
Hey, Ho, Let's go! 


9 opmerkingen:

 1. Een mijlpaal. Heerlijk dat ze zo'n fijne klas hadden. Deze herinneringen zijn goud waard. Geniet van jullie vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is echt een afsluiting van een fase. En wat een mooie afsluiting! Ga lekker van jullie vakantie genieten. Lekkere zwijmel trouwens! Hey Ho!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu is de tijd van intensief genieten aangebroken, en nieuwe vriendschappen en helemaal uit je dak gaan en groepsvorming....Dat begon bij dochter vooral ook in groep 8 en zette zich door in de brugklas.
  Ze is nu 14 maar jeee wat is het snel gegaan. Het kleine is er helemaal vanaf.
  Had jij dat nou ook, dat snik-gevoel bij het achtste groepers afscheid?
  Ikke wel hoor, het is nu helemaal elke dag een stuk meer loslaten.
  Wat een mooi meidje heb jij trouwens :)
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een 'leven' uit en een nieuw 'leven' in...zowel voor kind, als moeder als meester.. en ja de klik tussen leerling en leerkracht is alles bepalend, mooi dat het voor je meiske zo fijn was.
  En wat een bijzondere wijze van schoolverlaten, lijkt me onvergetelijk voor kind in kwestie.

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi bericht, en top dat haar klas het zo goed heeft gedaan bij die ene leraar en omgekeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke vlotte afsluiting.
  Ik wens jullie een geweldig fijne vakantie en dochterlief staks een fijne start van de volgende levensfase.

  Lieve groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een fijne afsluiting voor je dochter!
  De muziek is het niet vandaag ;-)
  Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Blijkbaar ging het goed door de combinatie van leraar en klas! En nu op naar de volgende stap! Wij hebben kortgeleden genoten van de eindmusical van een kleinkind, ook een en al enthousiasme.
  De Ramones zijn een beetje aan mij voorbijgegaan. Muziek waarvoor ik in de juiste stemming moet zijn, maar dan is het lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat geweldig, zo'n afsluiting! Om te koesteren. En het nummer: GAAF!
  Nu genieten van de vakantie, voordat het nieuwe leven van Janneke begint (en voor jullie).

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen