dinsdag 13 september 2016

Het leed dat Moestuin heet

Leuk hoor... die moestuintjes.
Het kost je ontzettend veel energie, maar je krijgt er zoveel voor terug...
Althans... de rest van moestuinierend Nederland misschien, maar ik niet.

Vanaf april begonnen we vol goede moed, Janneke en ik.
Met moestuintjes van de Appie en wat ander los zaad.
Laten kiemen in de vensterbank. Zorgen dat ze niet te droog, maar ook zeker niet te nat werden.
Laten harden in tuin, 's avonds weer naar binnen.

Overpotten. Niet vergeten water te geven.
De schuur stond vol met potten in allerlei maten.
Ontrupsen.
Bemoedigend toespreken.
We waren er maar druk mee.

Na een zomer moestuineren kan ik concluderen dat ik volgens jaar beter maar alleen nog maar paprika's en pepers kan zaaien. Dit was het enige wat succesvol was.

Kijk hem eens hangen en glimmen, die kanjer!
De bietjes die ertussen staan, gaan het denk ik niet redden. Ze blijven wat achter qua groei en zien er wat droogachtig uit. 


De Broccoli: Rupsenvoer... De venkel: Die ging wel de lengte in, maar die vergat dat hij ook nog dik moest worden. Hij is zo matig dat hij niet eens goed op de foto wilde... Overigens... het ligt niet alleen aan het vrij kleine potje. De venkel die wat ruimer behuisd was zag er niet veel beter uit. 


De peterselie: Die doet het goed. Maar wat moet je met zoveel peterselie? Dat gaat toch alleen maar in de soep? En als ik 2 keer per jaar groentensoep maak, dan is het veel... 


De meloenen: Het werden prachtige planten. Maar de meloentjes verschrompelen zodra ze het formaat knikker dreigen te krijgen. En zo ook de courgette. Veel blad, met prachtige gele bloemen. Maar 0 vruchten. 

Dan de tomaatjes. Die verschrompelen op het moment dat ze bijna rijp zijn. 
Ik geloof dat het er nog geen 10 van heb kunnen snoepen.Wat het wel goed deed, waren de augurken. Maar ja... die zijn eigenlijk niet zo heel lekker om zo te eten. En de augurken inmaken, vond ik dan net weer veel werk. Het was ook niet zo dat ik ze bij bakken tegelijk kon plukken... 

En ook hulde voor de sperzieboontjes. Daar had ik 3 plantjes van. Maar dat was lang niet genoeg voor 1 maaltijd. 

De andijvie schoot door voordat het groot was en smaakte veel te bitter. 
De radijsjes deden het goed, maar er poepte een kat in de bak en toen hoefde ik ze niet meer. 
De rucola was veel te stug.

Dus. Conclusie. 
Voor herhaling vatbaar? 
Nee, eigenlijk niet. 

Maar ik weet zeker dat de tuin volgend jaar wil vol met potten staat, want eigenlijk vonden Janneke en ik het toch ook wel heel erg leuk. 

Tot die tijd zijn tips welkom. 

5 opmerkingen:

 1. Jammer, maar toch volhouden. Wie weet lukt het volgend jaar wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha heel herkenbaar! Hier alleen succes met de tomaatjes dit jaar, ze doen nu nog hun best om rood te worden voor de zomer voorbij is! ;) En we hebben veel frambozen, ooit een klein kaal struikje geplant, dat nu floreert als een grande dame! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HI Natasja,

  Jij hebt de moed al gevonden om over het moestuinleed van dit jaar te bloggen. Hier is het dit jaar ook niet veel soeps.

  Over het algemeen kan ik zeggen dat moestuinieren in volle grond succesvoller is dan in potten. Verder moet je in het begin de plantjes vrij weinig water geven zodat de wortels zich beter ontwikkelen. Als de plantjes eenmaal groeien moet je soms ook de top of de bloemen uit de plantjes halen (tomaten dieven) om te zorgen dat de vruchten zich ontwikkelen. Wat courgettes betreft heb je mannelijke en vrouwelijke bloemen en daar moet je de natuur een handje helpen door met een kwastje de vrouwelijke bloemen te bestuiven. Rucola moet je al heel snel oogsten door er een paar blaadjes af te knippen en dan steeds de nieuwe blaadjes af te knippen. Verder zijn de plantje van AH niet van topkwaliteit en sommige plantjes zijn gewoon lastig. Ik gebruik de geringe hoeveelheid altijd als extraatje ergens bij. Veel tuinkruiden knip ik fijn en vries ik in of ik maak er pesto van. Ik heb zelf veel aan de info die ik op deze site heb gevonden. http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/ Ik ga ieder jaar gewoon verder met wat wel lukt. Hier zijn peultjes, rabarber, aardbeien, sla en fruitstruiken succesvol en onze kersenboom.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, ja, veel is wel herkenbaar voor mij :) ! Maar oefening baart kunst. Dit jaar heb ik niet veel tijd gehad om te moestuinieren op mijn dakterras. Maar de kruiden deden het goed (in de tuin ook) en ik heb veel druiven geoogst, samen met buurman Laurent, waar ik druivensaus van heb gemaakt (erg lekker bij pudding) Ik heb het al voor je klaarstaan in de koelkast en ik heb 5 bakjes ingevroren. We eten ons tonnetje rond eraan :) helemaal biologisch... De bramen waren nog te karig, want die zijn verplaatst toen de tuin op de schop ging, maar willen het wel doen gelukkig. De beide appelbomen hebben veel appeltjes verloren door vogels, wind en soms door fruitvliegjes. Er hangen er gelukkig nog wel een paar, die ik nu moet oogsten eigenlijk. Het staat zo gezellig, die rode appeltjes :) ! En ik heb een blauwe bes gekocht, die moet ik nog plaatsen; hij wordt best groot, dus verdient een goed plekje; ik denk naast de roos bij de schuur, lekker zonnig. En ik wil ook een Framboos, net als Bregje ;) Dan krijgt hij alle liefde en aandacht van mij!! Gewoon volhouden: je verhaal is al zo leuk om te lezen <3 Dag lieve buuv' succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen