vrijdag 24 augustus 2018

Zwijmelen op Zaterdag: Sparks

Eén van de hoogtepunten van de afgelopen vakantie was het zien van zeevonk. 
Zeevonk is een bacterie die zich onder de juiste omstandigheden (warm weer, weinig wind, kalm water) ontwikkelt in zee. Als het donker is zie je het fluoriserend oplichten als het water beweegt. Ook als je we op het zand liepen lichtten onze voetstappen op. Het was net een Avatar-wereld. Supergaaf om dit te zien. 
De eerste keer dat ik het zag was ik echt lyrisch. Tot huilen aan toe... zo mooi vond ik het. 
Uren en uren hebben we nachten achter elkaar in de Noordzee lopen spetteren. We konden er geen genoeg van krijgen. Het werd een soort vakantieritueel. Na het eten en de koffie met een borrel wachten tot het donker was en dan hop, op de fiets naar het strand om te kijken of er zeevonk te zien was.  

We hebben het zelf helaas niet op camera vast kunnen leggen maar hier een filmpje (geplukt van Youtube) zodat je kan zien hoe tof het is.  
Echt... mocht het volgend jaar weer zijn (je kan op twitter @ZeevonkAlert volgen voor meldingen) gaat dat zien hoor! Het is echt magisch! Deze zomer waren er meldingen langs heel de kust. Van Zeeland tot de Wadden.

Dus... vandaag een liedje over vonken: Sparks van Coldplay.
Een echte zwijmel...

6 opmerkingen:

 1. Wat een magisch verschijnsel. Dat zou ik ook wel eens in het echt willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder, de natuur blijft mooi! Mooie zwijmel ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wow wat gaaf joh, had er nog nooit van gehoord, dus ook nog nooit gezien. Wat kan de natuur ons toch blijvend verrassen he.

  Fijn weeeknd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ohja... niet dat ik het zelf ooit zou kiezen, zou het gewoonweg niet bedenken ;-) maar je muziek bevalt me prima vandaag .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig zeg. Zeevonk, ik heb er wel eens van gehoord maar wanneer dat nu is, geen idee. De moeite waard om het eens echt te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het wel eens eerder in een filmpje gezien, maar nog nooit echt, we wonen te ver van zee en komen er blijkbaar nooit op het goede moment...
  Je hebt er een goed passende video en muziek bij gekozen!

  BeantwoordenVerwijderen