zaterdag 11 augustus 2018

Zwijmelen op Zaterdag: Why go


We zijn weer terug van vakantie dus er kan weer gezwijmeld worden. 
Wat hebben we het goed gehad deze vakantie met dat mooie weer. 
Eerst een weekje in ons 'zomerverblijf' aan zee. Toen een weekje Praag. En om langzaam af te bouwen sloten we de vakantie weer af in Ouddorp. 

Praag dus...
We gingen erheen om ons 20 jarig huwelijk te vieren. 
Kijk, zo ongeveer zag het er 20 jaar geleden uit :-).En zo vertrokken we als een 20 jaar getrouwd stel uit Praag.Praag was vooral heet en achterlijk druk.
Maar ook ontzettend mooi. Wat een hoop mooie grote gebouwen bij elkaar.
Door de warmte heb ik minder van Praag kunnen zien dan ik wilde. Maar ja... trek maar eens twee pubers mee op sleeptouw in zo'n belachelijk warme stad.

De eerste dag kwamen we halverwege de middag aan. Moeders wilde eigenlijk gelijk de stad in, maar het gezin wilde eerst afkoelen in het zwembad in het hotel. Ik heb me erbij neergelegd en eigenlijk was dat niet eens zo'n heel slecht idee. Tegen een uur of 5 gingen we de stad in. Met de metro. Wat is dat daar perfect geregeld. Voor een euro of 4 koop je een kaartje waarmee je 24 uur kan reizen. We zaten in en buitenwijk van Praag en met de metro zaten we binnen een kwartier in het centrum.
Omdat we de eerste avond nog niet helemaal doorhadden welke halte nu handig was om waar te komen hebben we veel kilometers gewandeld. En veel gemopperd op de warmte. Totdat Jip waterfietsen spotte op de Moldau en per se de toerist wilde uithangen op het water. Dit was een gouden zet. Op het water was het net een paar graden koeler. En hoe bijzonder is het dan als je op een prachtige zonnige dag in Praag op de Moldau vaart en dat je dan een regenboog ziet!


Het werd nog leuker toen we langs een boot gingen waar net een rockband aan het spelen was. Toen de vaartijd om was zijn we naar de boot gelopen en hebben we nog even geluisterd naar een meer dan goede band (Acid Row... mocht je ze ooit ergens in Europa tegenkomen... gaat het horen en zien!) Via de overkant van het water zijn we, langs 'de pinguins die wachten op een schip naar Antarctica', naar de beroemde Karelsbrug gegaan, waar we over de hoofden lopend weer teruggingen naar de andere oever. 


Over dag 2 kan ik niet zo heel veel melden.
De pubers hadden niet zo heel veel zin geslenter in de stad. Het was heet en de benen waren nog moe van de avond ervoor. Toch maar de metro genomen naar het centrum. Ik vond dat wel een belevenis op zich hoor. Enorm lange roltrappen die net een tandje sneller gaan dan in een gemiddeld warenhuis... Met mijn motoriek is dat nog een hele uitdaging!

Ik had twee doelen gesteld om te zien vandaag: Mede op verzoek van Janneke het draaiende hoofd van Franz Kafka (gemaakt door de kunstenaar Cerny) en de Astronomische Klok.Het draaiende hoofd van Kafka  was kapot. Het draaide niet. Jammer. Want het is echt een gaaf kunstwerk. Ik plaats even youtubeje voor het juiste beeld. Ik kan hier uren autistisch naar zitten kijken.Op naar de Astronomische Klok dan maar.
En die stond in de steigers....

Op het plein trad het hitteplan in werking. De oranje wagentjes sproeiden water over het plein om de ergste hitte weg te nemen.De familie C. was intussen helemaal klaar met deze teleurstellingen, de warmte (35 graden is gewoon niet leuk in een stad) en de drukte en we verlangden naar het zwembad.
Intussen waren we aardig bedreven in het vinden van de juiste metrolijnen en het gebruik van Google Maps (echt.. je hoeft geen meter teveel te lopen hoor en verdwalen lukt al helemaal niet meer!) en we doken de metro weer in (oooh... die koele bries in de metro, steeds weer een verademing!), op naar het hotel, op naar het zwembad. De middag brachten we lekker lui door in het zwembad en op het terras van het hotel.
Ook de avond had weer een leuke verassing, vooral voor Jip. Schuin onder het hotel was in een kelder een Rockbar waar het niet druk maar onverwachts toch heel gezellig was. Jip vond er aansluiting met een paar andere Nederlandse Metalheads en ondertussen genoten wij van de goedkope pintjes, fijne muziek en een gezellig potje kaarten.

Ik had inmiddels wel afgedwongen dat ik op dag 3 echt wel wat meer van de stad wilde zien.
Ik had de route zo gekozen dat we via het park (verkoeling en minder drukte) met het boemeltje naar het klooster en de burcht boven de stad zouden gaan en dat was een prima keuze.
We vonden het allemaal leuk, zowaar, en het was tot aan de burcht goed te doen. Daar werd het langzaam weer warmer en drukker.Via het Mucha-Museum, je weet wel, die man van die Jugendstil affiches (veel van verwacht, maar museum was erg klein en viel daarom tegen) zijn we weer hotelwaarts gegaan. Maar kudos voor mijn gezin! Zonder mopperen zijn ze deze dag achter me aangehobbeld zodat ik mijn verlanglijstje af kon werken.

En dat was Praag voor ons. Want de volgende dag vlogen we alweer terug.
Ik vond het jammer dat ik niet meer heb kunnen zien. De Joodse Wijk (en de Joodse begraafplaats) heb ik over moeten slaan. Ik had graag in alle vroegte in mijn eentje over de Karelsbrug gewandeld. Ik had graag de burcht wat beter willen bekijken. Omdat ik geen zin had in rijen mensen en redelijk overprikkeld was, heb ik daar toch veel dingen overgeslagen. Dus... er zit niets anders op... ik moet nog maar eens terug.

En omdat het vandaag zaterdag is moet er ook nog een liedje bij bij dit blog.
Ik heb gekozen voor een dance-nummer. Een genre welke eigenlijk niet in mijn favorietenlijstje voorkomt. Maar omdat het is opgenomen in de Praagse metro, omdat het met de enorme roltrappen zo lekker herkenbaar is en omdat het toch wel een lekker vrolijk clipje is, is toch mijn keuze op dit nummer van Faithless gevallen. Why go...Ja...Why go to Praag... Het is werkelijk een prachtige stad (oké... op de Oostblokbuitenwijken na). Heel goed toegankelijk. Het is goedkoop. Nergens, behalve op de burcht en bij de écht toeristische attracties, had ik het gevoel dat ze een slaatje uit me wilden slaan. Een heel divers publiek. Fijne sfeer. En op verschillende plekken in de stad is de sfeer weer echt heel anders. Op de eilandjes in de rivier vind je een oase van rust, terwijl je 500 meter verderop, op de Karelsbrug en in de oude stad over de hoofden kunt lopen. En aan de andere kant van de rivier en op de burcht is de sfeer weer heel anders. Ik heb mijn hart er wel verloren en ben er op zeker niet voor het laatst geweest. 9 opmerkingen:

 1. Prachtig verslag. Je moet zeker een keer terug naar Praag. Er is nog zoveel te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor het mooie verslag.
  Ik wil nu ook naar Praag en zeker naar dat prachtige kunstwerk blijven staren.
  Baai de weej, super van je dat je de prikkels herkent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja...mijn zoon heeft het stempel "autisme" en is ook snel overprikkeld. Naar mate de jaren verstrijken blijkt de appel steeds minder ver van de boom te zijn gevallen. Hoe meer ik me verdiep, hoe meer ik herken.
   Ik heb veel over mezelf geleerd door zijn diagnose.

   Verwijderen
 3. Jeetje... na Anne Marie nu hier bij jou.... afgesproken werk?
  2 van mijn top-3-reis-verlangens hebben jullie beiden gedaan ;-)

  20 jaar nog maar joh ;-) ;-) ;-) Van harte gefeliciteerd natuurlijk en op naar de volgende series van 20....


  ohja welkom terug natuurlijk ook ;-) ik zie je 'straks' wel toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, ik ga snel bij Anne Marie kijken.
   En we zien elkaar zo weer ja!

   Verwijderen
 4. Jullie moeten al met al een super vakantie gehad hebben.
  En Praag heeft een speciaal plekje dus.. mooi! Ga je vast als je 40 jaar getrouwd bent weer, maar dan weer samen! Ik ben een aantal jaren geleden 1 dag in Praag geweest, wel met een gids en maar 6 mensen. Was goed te doen.
  De klok is bijzonder maar het hoofd heb ik toen niet gezien. Wat mij fascineerde waren (inderdaad op de heuvel geweest) al de groen uitgeslagen kerktorens, die dus van goud blijken te zijn! Prachtig om te zien!
  Dankjewel voor het meedoen deze 300e Zwijmelen op Zaterdag! Lieve groet, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zat jullie niet mee daar in Praag wat de hitte betrof, krijg je kinderen dan maar eens mee.
  Lijkt me een gave stad. We zijn er nog nooit geweest maar staat wel op ons lijstje.
  Misschien moeten jullie samen nog een keer terug om het 20njarig huwelijksfeest te vieren en dan als het iets koeler is. Lijkt me super romantisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een late reactie. Ik had er een gepost op de telefoon maar dat is misgegaan. Wordpress en Blogger zijn sowieso lastig.

  Hartelijk gefeliciteerd met jullie trouwdag. Wij waren 2 jaar geleden in Praag met kinderen van 17 en 15 en weten dat dat best lastig kan zijn. Daarom hadden een dag met zijn allen en een dag de pubers in een zwemparadijs gebracht en die dag samen de stad verkend. Nu zijn ze zover dat ze samen de steden verkennen en dat manlief en ik ons plan trekken in dezelfde stad. Bij het diner wisselen we dan ervaringen uit. Onze jongens vonden Praag teveel museum want alles was er oud. Ik vond het echt geweldig en ik zou in een minder drukke en warme tijd graag nog eens willen.

  Sterkte met het gewone leven weer.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen