dinsdag 30 april 2013

Wiskundedeuk


Rustig blijven. Zoek de logica…
Ik spreek mezelf toe. Chaos in mijn hoofd.  Paniek! Ik heb werkelijk géén idee waar het over gaat.

Drie kwartier geleden begon ik met het opschrijven van mijn naam. Dat was alvast goed voor één punt.  Daarna schreef ik als een razende de formules op mijn kladje. Domweg formules stampen,  dat lukte nog wel, maar het vervolgens toepassen?

‘Bereken de cosinus van een hoek van 45 graden’. ‘Soscastoa’. De toverspreuk staat op mijn kladpapier. Ik vul de getallen in en voer wat berekeningen door.  Goed voor een paar tiende punten, maar het antwoord ligt ver buiten mijn kunnen. 'Abacadabra' had er evengoed kunnen staan.

Ik had moeten luisteren. Mijn leraar had me indringend aangekeken vanachter zijn brilletje. ‘Natas, doe het gewoon níet’,  had hij gezegd. ‘ Je hebt geen wiskundeknóbbel, maar een wiskundedéuk!’  ‘Deuk???  Parabool bedoelt u zeker! Y=Xkwadraat!’ En of ik had opgelet!Toen was ik hem nog dankbaar, die oude, kale man.
‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Kies exact!’, was de vernietigende slogan toen ik mijn vakkenpakket moest kiezen.
Hij had me erdoorheen geloodst. Hij had mijn rijmtalent ontdekt. Als ik mijn proefwerk eindigde met een gedicht, kreeg ik een punt extra. Zo werd een dikke onvoldoende soms net aan goed genoeg… Nu moest het examen op eigen kracht.

Het kansloze examen waar ik nog niet de helft van begreep… Ik moest een 3.2 halen voor een 4 op mijn eindlijst. De 8 voor Nederlands kon dat mooi compenseren. Die berekening kon ik wel maken. Een 3.7 trok me met de hakken over de sloot.

Met heel mijn hart wil ik mijn dochter behoeden voor het  falen tijdens mijn wiskunde-examen. Laat haar alsjeblieft doen waar ze goed in is.

Mijn slogan? ‘Een slimme troel kiest haar vakken op gevoel’. 

WE-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: oplossing. Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com/

22 opmerkingen:

 1. Mooie WE. Die deuk heb ik ook. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, ondanks de mooie loopbaan in de techniek die ik gehad heb, was mijn wiskundeknobbel ook tamelijk vlak. Maar gelukkig wist ik waar ik veel kon opzoeken...
  Mooi geschreven, en een mooi gevonden "uitsmijter"!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele diepe deuken had die van mij :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ik kan je de hand geven hoor, ik heb niet 1 wiskunde-deuk maar een hele rij ;-)

  Jouw slogan vind ik geweldig, net als je WE!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg leuk! Ik ben nog van de tijd dat meisjes bijna nooit wiskunde konden en die het wel konden werden niet als vrouwelijk gezien..... Toen ik van Middelbare Schol kwam, ben ik bij MVM (Man-Vrouw-Maatschappij) gegaan om mee te helpen die ongelijkheid uit de wereld te helpen. Ik stond zo'n beetje aan de wieg van Een slimme meid... Maar ik vind je tweede slogan helemaal bij deze tijd passen hoor! Go for it!!, zou ik zeggen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Owww.... dus jij bent medeschuldig aan het trauma dat ik tijdens dat examen heb opgelopen? Ik heb er nog nachtmerries over, over examens waar ik werkelijk niks van snap.

   Verwijderen
 6. Wat een toffe we-300 :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil je niet teleurstellen, maar tegenwoordig is wiskunde een verplicht examenvak. Of je nu naar het vmbo gaat of het gymnasium. Je kunt nog wel het niveau kiezen.
  Loeigoeie WE, want ik had ook een holletje voor wiskunde in mijn hoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, echt.... zucht...
   Nu wel... maar Janneke doet pas over een jaar of 7 examen. Dan is alles weer anders :-)

   Verwijderen
 8. Fantastische WE
  Ik hou van dat gevoel.

  Snapte ook nooit wiskunde.
  Zei de leraar tegen mij, "geeft niks Hulkie, er moeten ook domme jongens zijn"!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och, wiskunde, heerlijk. Toen de kinderen eenmaal bezig waren met hun examen, keek ik stiekem eens terug in die rekenboeken en begon al oefeningen te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een goede slogan! En pffft, hier ook een wiskundedeuk. Ik verbaas me erover dat mijn oudste dochter het tot nog toe nog steeds lijkt te snappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een heel sterke WE, temeer daar ik herken. Ooit haalde ik een 9 voor natuurkunde en een 2,8 voor wiskunde. Ook ik wist niet waar ik mee bezig was, mild uitgedrukt. Ik kreeg twee herkansingen en uiteindelijk haalde ik een 3,5 zodat ik mijn deelcertificaat kreeg. Maar dat cijferlijstje is ver weggestopt :-)
  Ik vind je eindschot perfect en ik ben het er helemaal mee eens. Hij zou trouwens ook voor jongens moeten gelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oooo ik ben alergiesch voor wiskunde , mooie WE en herkenbaar :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik was heel erg goed in wis- en natuurkunde, maar zat op de MMS, dus het vak hield op na de derde klas. Jammer, want achteraf had ik best door willen gaan in de exacte vakken. Nou ja, het liep anders en ik vind die tweede spreuk eigenlijk veel toepasselijker, want als ik destijds mijn gevoel had laten spreken in plaats van de ratio van de school, was ik absoluut naar HBS of Gym gegaan (op de MMS werden wij opgeleid tot 'vrouw van..' dus je moest een beetje mee kunnen praten, meer was niet nodig). Leuke oplossing van de WE van deze maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook allergisch voor wiskunde wat ik wel jammer vind....mooie we-300 hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die slogan hoorde ik ook in die tijd. Slimme meid was ik niet, maar omdat de exacte vakken de enige vakken waar ik een voldoende voor haalde (met Nederlands erbij) heb ik voor de MTS gekozen...

  Leuke WE... haalt herinneringen boven...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wiskunde,brr alleen het woord geeft me al rillingen!
  Je slogan is grandioos!
  Mooi geschreven, leest vlot weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind jou slogan erg goed!!!
  Maar ach... al die formule leren prima toepassen waardeloos!
  Leuk en met plezier gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie WE en meer dan waar, als je iets doet wat je leuk vind is de motivatie ook groter en de zin om er voor te gaan groter.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nog een wiskundedeuk... snap er echt helemaal niks van ;-).
  Knap beschreven en je geeft je dochter de juiste raad hoor!
  mooie WE.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een leuke WE en de slogan op het eind is geweldig gevonden: ik ga 'm ook aan mijn dochter meegeven!

  BeantwoordenVerwijderen