donderdag 29 augustus 2013

afdeling H2 Zuid

Ze start haar haar peugeootje en stuurt hem onder  de slagboom door.  Ze is moe. Haar hoofd vol van  alle indrukken.  Raampje open. Wie weet wappert de wind haar gedachten weg…

Het begin van de dag lijkt wel een week geleden.  Al tijdens de overdracht een noodbel op de ‘verlos’.  “Spoedsectio !” schreeuwt haar collega. Actie! Nog geen tien minuten later staan ze op de OK. En een uur later een leeuw als vader naast de kleine in de couv.

Op het einde van de gang zwaait de afdelingsarts met de statussen.  Ze doet de arts verslag op de ronde. 
De zwangeren met bedrust die al weken vechten tegen verveling en angst.
De asielzoekster met een infectie. God weet wie de ‘vader’ is en onder welke omstandigheden ze zwanger is geraakt.
De kraamkamer met alle geluk en kraamtranen.
De vrouw die hondsberoerd is na complicaties bij de IVF. Zwanger worden is voor haar voltooid-verleden tijd.
Het verslaafde stel dat ‘per ongeluk’zwanger werd. Vier kinderen zijn al uit huis geplaatst; voor dit kindje zullen ze vechten.  Zeggen ze…

Bij een vrouw met buikpijn controleert  de arts de hartslag. De kleine speelt verstoppertje met de doptone. De seconden lijken minuten. De moeder zoekt houvast met haar angstige ogen. Een diepe zucht als ze het roffelende hartje horen.Meepuffen op de verloskamers… Nog vóór volledige ontsluiting is de dag voorbij. Ze moet de dienst overdragen. Morgen hoort ze vást wat het is geworden.

Voor ze er erg in heeft parkeert ze de auto op de oprit. Haar hoofd nog steeds vol.  Het was niet druk… het was gewoon veel. Continu mee, met verschillende emoties.

Ze steek haar hoofd om de deur. Kaarsen en wijnglazen op een romatisch gedekte tafel . Oh God!  Denkt-ie nou écht dat ze zin heeft om gezellig te doen?  
WE-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: schakelen. Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com/

5 opmerkingen:

 1. Ik kan me helemaal in haar verplaatsen. Na zo'n hectische dag is het lastig omschakelen.
  (in de eerste zin staat 2x "haar")

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een hectische baan. Daar sta je als buitenstaander zo niet bij stil. Ik kan me voorstellen dat je dan thuis even rustig op de bank wil ploffen met helemaal niks aan je hoofd. Aan de andere kant: het is wel erg lief bedoeld van het thuisfront. De zaak heeft dus twee legitieme kanten. Eigenlijk zouden ze die dingen vooraf goed met elkaar moeten afstemmen.
  Die vrouw zal nu wel meer begrip hebben voor al die vaders die bij thuiskomst meteen achter de krant verdwijnen :-)

  Indringend verhaal. Mooi geschreven Natasja!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo, wat een boel indrukken, steeds opnieuw schakelen moet dan ontzettend vermoeiend (maar ook leuk!) zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een hectiek! Dan heb je wel wat anders aan je hoofd als je thuis komt... Goed verhaal, waar ik me gemakkelijk ik kon verplaatsen.
  Fijn weekend en liefs
  Kakel

  BeantwoordenVerwijderen