vrijdag 7 februari 2014

Bakerpraatjes

Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om voor ééns en voor altijd alle bakerpraatjes de wereld uit te helpen?

Mijn hemel, er is weinig hardnekkiger dan  onzinpraatjes rondom zwangerschap en geboorte. Waarom verkondigen we nog altijd die middeleeuwse kletspraat?  Ik wil het gewoon níet meer horen!

“Als je een puntige buik hebt krijg je een jongen.” 
Lieve mensen, we leven in 2014. We weten tegenwoordig allemaal met 20 weken wat het wordt en hoeven dankzij echo niet te gissen.

“Pak je kind niet te veel op en laat hem maar huilen, anders verwen je hem. Huilen is goed voor de longen”. 
Nee! Baby’s kun je niet verwennen. Ze kunnen alleen ‘zeggen’ dat er iets mis is dóór te huilen. Ze huilen niet uit  gewoonte of om je geduld te testen!

Geef je baby regelmaat met voeden en slapen. Ze komen zo sneller in hun ritme” . Meestal volgt in hetzelfde gesprek dan ook de zin: “ Mijn borstvoeding mislukte omdat ik te weinig melk had.” 
Hoeveel woorden moet ik hieraan wijden om het verband uit te leggen? Aanleggen, aanleggen, aanleggen. Zodra de baby erom vraagt! Waarom blijven we hangen in de jaren vijftig van dr. Spock? Waarom geven oma’s adviezen die toen ‘in de mode’ waren, maar nu volledig achterhaald zijn? Hoeveel borstvoedingen zijn zo om zeep geholpen?

“Drink tonic als je wilt bevallen”.  
Ja, met een paar kratten is de dosis kinine misschien hoog genoeg om te werken.

Praat elkaar niet langer na! Lees je in. Informeer bij deskundigen als je tips wil geven. Ik ben klaar met zoveel goedbedoelde domheid. Moet ik doorgaan?

Je wordt niet sneller zwanger als je na het vrijen op zijn kop gaat staan. Netzomin als je blind wordt wanneer je op je stuitje valt, kou kan vatten of  van trekken doof wordt!
WE-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: leuteren. Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com/

15 opmerkingen:

 1. Prima WE. Ik ben blij dat je een aantal dingen uit de wereld hebt geholpen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral dat laatste sloeg hier in als een bom. Toen ik het voorlas riep Cornelis Critieck: Wablief? Dus ik herhaalde. Waaat? Daarna een vreselijk gebrom over mijn slechte articulatie en zo. Maar goed, jij rekent hier flink af met veel geblaat en gebazel. De dames kunnen het zich aanrekenen. Wij oudere mannen bekommeren ons niet om een puntige buik of een huilbaby. Wij hebben al genoeg problemen met het afkalvende pensioen. Hahahaha.
  Wel een gedreven, goedgeschreven WE trouwens. Van de meeste dingen wist ik geen snars. Maar mijn babies zijn dan ook al 26 en 29. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Plato. Je wil toch niet zeggen dat hiermee het tegendeel bewezen is? Het lijkt inderdaad meer een vrouwending, die kletspraat.
   Dank voor het compliment ook.

   Verwijderen
 3. geweldig!
  Fel van leer trekken is af en toe zo keihard nodig, lucht ook op, dubbele goede werking dus;-)

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahahah Heerlijke WE, ik heb er niks mee te maken of te doen gehad, hier geen baby's niet zo zeer uit vrije wil, maar met sommige dingen in het leven dien je mee om te gaan en bij mij/ons is dat kinderloos maar niet hopeloos er is meer in het leven :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tja babbelziek word er wat afgeblaat inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er wordt veel onzin uitgekraamd...;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En ik destijds maar op m'n kop staan! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig! Maar pas wel op bij welke "deskundigen" je je inleest, want ook leuteraars schrijven teksten op (al of niet elektronisch) "papier". Ook de informatie in boeken of op internet is nooit beter dan degene die het heeft geschreven, en er wordt ontiegelijk veel onzin (lees: leuterpraat!) geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens! Ook hier ie het moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Zéker nu iedereen zomaar van alles op het www kan publiceren.

   Verwijderen
 9. Ja heb zelf bij een kraamzorgorgansitie gewerkt en dan hoor je soms ook wel heel mooie en rare verhalen. Dat zal wel van alle tijden zijn en sommige zijn heel hardnekkig. Zoals in het ziekenhuis als je aangesloten wordt op de CTG (dit woord schrijvend hoor ik weer dat specifieke geluid er van) en de hartslag is snel dat het een meisje wordt en langzamer een jongen. Dat kwam ook echt niet altijd uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nergens zoveel 'wijsheden' en kulpraat als op een kraamafdeling. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt, maar op de kraam werd echt het meest geleuterd over wijsheden die gewoon niet kloppen. Zo werd er ook gezegd (en ik heb zelf ook lange tijd het gevoel gehad) dat met volle maan meer kinderen geboren werden. Ik heb het een poosje bijgehouden. Ook daar klopte geen barst van!

   Verwijderen
 10. Als je er sterk in gelooft, komen veel bakerpraatjes wel eens een keer uit. En als het niet uitkomt? Dan is dat de uitzondering die de regel bevestigt hahaha.
  Mooi van je af geschreven frustratie. Leuke WE!

  BeantwoordenVerwijderen