zondag 10 januari 2021

Emergo (1)

 01-01-2021

Het is nieuwjaarsdag. 
Niet eerder heb ik zo uitgekeken naar het nieuwe jaar. 
Zin om het in-meer-dan-één-opzicht rotjaar 2020 af te sluiten. 
In 2021 op weg naar een nieuwe toekomst. Mijn eigen nieuwe toekomst. 
Hoe spannend is dat? 

Oudjaarsdag is er, hoe symbolisch qua timing, een sticker 'Verkocht' op het te-koop-bord in onze tuin komen te staan. Vanaf nu kan ik gaan bieden op een nieuw huis. Nog diezelfde middag geef ik de makelaar de opdracht om ook mijn aankoopmakelaar te zijn voor mijn nieuwe huis. Alle kleine beetjes helpen op de overspannen woningmarkt voor starters en herstarters, waar ik onder val. 

M. (mijn aanstaande ex) en ik hebben besloten om oudejaarsavond nog één keer samen door te brengen. Mede omdat de kinderen ook deels thuis zouden zijn. 
De avond was oké. We deden eens gek. Rookten een blowtje (niet verder vertellen ;-) ) van een zakje wiet dat we een paar jaar geleden van onze oudste afgenomen hadden en dronken een borrel. We luisterden naar de laatste nummers van de Top2000 en bij het nummer Rollercoaster van Danny Vera zaten we te huilen in elkaars armen. 
Allebei geen spijt van ons besluit om uit elkaar te gaan, maar dankbaar voor al het mooie wat er ook was. En verdrietig om wat er niet was en om wat het niet meer gaat worden. 

Ik vond het maar raar. Meestal kun je je wel een voorstelling maken van waar je over een jaar staat. Waar je bed staat als je weer Oud&Nieuw viert. Wie je naast je hebt. Nu is dat gewoon helemaal blanco. 

Traditiegetrouw ga ik op nieuwjaarsdag naar mijn zus. Ze is jarig. 
Mijn auto volgeladen met kleding voor een week en eten en drinken voor een paar dagen. Ik vertrek na het bezoek aan haar gelijk door naar ons huisje bij zee. 

In het donker kom ik bij ons huisje aan. Aan het ruisen van de zee hoor ik dat het springvloed is. Het klinkt zo dichtbij. De maan is een paar dagen geleden vol geweest en de wind is aanlandig. 
Ik doe snel de lampen en de televisie aan om het donker en de stilte te doorbreken. Ik werp een vlugge blik in alle kamers om de checken of er geen ongenode gasten zijn (zowel menselijk als dierlijk als geestelijk) en als de auto uitgeladen is gaat gauw de deur weer op het nachtslot. 

De nachten daar zijn altijd onrustig. Het is er te eenzaam voor me. Te stil. Ik hoop dat het snel gaat wennen nu M. en ik er voorlopig om en om een week verblijven. 
Ik moet de juiste modus vinden voor de nachten. De radio zachtjes aan. Niet te hard, anders word ik toch overprikkeld wakker omdat er de hele nacht geluid is geweest. Ik wil wel mijn oordoppen in want ik wil de muis niet horen die iedere nacht op bezoek komt. Dus de radio mag ook weer niet te zacht. 

Die nacht droom ik twee keer dat ik wakker word. Eén keer omdat M. bij me in bed stapt. ('WTF... wat dóe je hier... je bént hier niet eens'). Als ik mijn ogen open doe is mijn bed gewoon leeg. 
Eén keer droom ik dat ik wakker word en dat het licht is.( 'Godzijdank... deze nacht is redelijk soepel voorbijgegaan' denk ik.... ). Als ik écht wakker wordt is het nog aardedonker. Het is pas tegen tweeën... Ik heb nog een hele nacht te gaan. 
Uiteindelijk is het half 11 in de ochtend als ik daarna weer wakker word. 

02-01-2021

De stilte is niet beklemmend deze ochtend. Ik voel me vrij. Een lege dag voor me. Ik hoef niks te doen. 
De dag begint met een regenboog boven ons huis. 
Mijn zus reageert op deze foto: de familieleden die niet meer bij ons zijn waken over je. Je kan rustig gaan slapen vannacht. 

Als het opklaart ga ik een stukje hardlopen op het strand. Er zijn veel mensen. Het is zonnig weer. Soms voel ik me eenzaam als ik in mijn eentje op het strand ben. De meeste mensen zijn met iemand samen. Ik ben blij dat het vandaag goed valt. Ik loop langs de plekken waar ik al zo vaak was. Waar we zo vaak samen waren. Waar we deze zomer nog samen waren. Toen ik diep in mijn hart al wist wat we toen nog niet uitgesproken hadden. De plekken waar ik al zoveel gedachtes weg heb laten waaien. 


En opvallend. Er zijn zó ontzettend veel loslopende honden. Vorig jaar, toen ik me zo kwetsbaar voelde, kwamen ze al van verre op me af. Ik was bang voor ze omdat ik wíst dat ze op me af zouden komen. Altíjd weer! En vandaag? Er is geen één hond die er behoefte aan heeft om ook maar één stap in mijn richting te zetten. Ik kan gewoon hardlopend voorbij de honden gaan. Kennelijk is het ook maar net hoe je in je vel zit. Een hele bijzondere gewaarwording. 
Al lopend nemen mijn gedachten de vrije loop. Ik moet denken aan een zorginstelling die ik via mijn werk voorbij zag komen: Emergis is de naam van de instelling (Jij komt boven). Zónder het Luctor erbij (ik worstel) uit de zeeuwse wapenspreuk Luctor et emergo. Ik vind het altijd een mooie, positieve en krachtige naam. En ik vind het ook mooi dat de worsteling hierbij weggelaten is. 
Ik besluit dat ik het traject wat ik ga bewandelen (het zoeken naar een nieuw huis, het maken van een nieuw thuis, alle  beslissingen die ik in mijn eentje moet gaan nemen, het moeten wennen aan mijn nieuwe leven) voor mezelf Emergo ga noemen: Ik kom boven. Er zullen Luctors genoeg komen. Maar ik ga me richten op het Emergo. 

Die nacht denk ik aan de troostende woorden van mijn zus. Ik voel me beschermd door ma, pa, en M's zus. Allen nog altijd zo voelbaar aanwezig in ons huisje. Op een fijne manier. Ik slaap in 1 ruk door de klok rond. Het kán dus wel! 


6 opmerkingen:

 1. Je richt je op wat je omhoog trekt. Fijn om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op mijn goede dagen wel. Ik ga ervan uit dat die in de meerderheid zullen zijn.

   Verwijderen
 2. Trouwens, beeyje laat, maar heel fijn dat je dat huis bij zee nog hebt. Hoop dat er een oplossing voor wordt gevonden dat je dat kunt behouden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben blij dat we ernaartoe kunnen nu. Het is echt een uitkomst. Ik hoop dat ik er nog lang gebruik van mag maken (ik ben officieel geen eigenaar, dat is M.) Misschien vind ik het over een poosje niet meer fijn daar. Teveel horend bij een vorig leven. Teveel horend bij M.
   Misschien blijft het een fijne plek voor me. Ik ga het zien.

   Verwijderen
 3. Ik vind dit een heel mooi en positief getint logje. Hoop dat 2021 een gruwelijk fijn jaar voor je gaat worden!

  BeantwoordenVerwijderen