zaterdag 15 januari 2022

Zwijmelen op Zaterdag: L' enfer
Een zware zwijmel deze keer. 
Van Stromae. 
Ik ga deze artiest steeds meer waarderen. 
Zijn vorige single 'Santé' was een bijzondere. Een nummer waarbij er een hoge toon nét achter de beat aan leek te lopen... of geen idee wat er gebeurde... de vertraging in de maat? 
De eerste keren dat ik het hoorde lukte het me niet om ernaar te luisteren. Ik kreeg kortsluiting in mijn hoofd. Steeds nèt niet... maar toch weer wel? 
De volgende keren zat ik er lekker in en lukte het me om in de beat te blijven: het nummer klopt gewoon! (Of course.) En ik vind het redelijk briljant. Ik plaats hem ook even om duidelijk te krijgen wat ik bedoel, want ik krijg het niet uitgelegd. Ik liet het nummer Santé aan mijn zoon, de metalhead,  horen, omdat ik heel benieuwd was naar zijn mening hierover. Hij kan redelijk over de zeik gaan van vals geluid, hard geluid (ja, een metalhead, snap jij het nog?) of van niet kloppend geluid. Hij vond de maat briljant, maar het nummer in zijn geheel was niet zijn stijl. 

En zo kwamen we de op het nummer L'enfer (de hel), die bovenaan in deze zwijmel staat. Stromae zingt hier over zijn suïcidale gedachten en depressie. En niet alleen de (onder de youtube ongetwijfeld beroerd vertaalde) tekst kwam binnen, ook de dans en het camerawerk. Het hele plaatje. 

Het leverde weer een moeilijk maar fijn gesprek op. 
En daar ben ik dan weer dankbaar voor. Dat muziek dan ook weer een opening kon zijn tot een goed gesprek over een moeilijk onderwerp. 


En deze link naar de Franse nieuwsuitzending wil ik jullie ook niet onthouden. 
Als je Frans net zo goed is als het mijne en je er geen jota van begrijpt, dan kun je doorscrollen naar ongeveer 7 minuten. Ín de nieuwsuitzending zingt hij zijn nummer ook weer op een heel indringende manier. 


En als dit blog je zodanig triggert dat je hulp nodig hebt, of je wilt hulp voor naasten: dan wil ik je wijzen op zelfmoordpreventie 0800-113 of 113.nl 


Meezwijmelen? 
Plaats hier je link: 

 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

1 opmerking:

  1. Ik spreek geen woord Frans dus versta ik totaal niet waar hij het over heeft, maar ik vind het lekkere muziek om naar te luisteren. Nee... geen kortsluiting in mijn hoofd, gelukkig maar!!

    BeantwoordenVerwijderen