zondag 11 november 2012

capriolen

Gisteren had ik met een paar moeders ( 40+ ers) en een paar meiden (leeftijd van 9 tot 14 jaar) een uitje naar een uitvoering van de Spaanse Rijschool uit Wenen in Rotterdam. En het was LEUK! Leuk om met een paar meiden op stap te zijn en leuk om de mooie uitvoering te zien. En het was ook wel een sprongetje voorwaarts hoor. Een sprongetje in het gedrag van mijn 9-jarige Janneke als ze met een paar pubers op stap is.

De reis met de Metro erheen was alleen al hilarisch.... Dit provinciaaltje wordt weleens neerbuigend bekeken , maar weet toevallig wel even te vertellen hoe het allemaal werkt met die OV-kaarten en de randstadrail. Niet dat dat nou allemaal even vlekkeloos verloopt... maar oh, oh... wat is het grappig als je met groep dames op stap bent die het allemaal maar half snappen.

Voor aanvang konden we nog net even winkelen op Zuidplein. Janneke rende alsof ze niet anders gewend is achter de meiden aan de roltrap op op zoek naar de vetste kinderkleding. Ze is geslaagd voor een prachtig kerstjurkje. Zonder het gevaar te zien (dat ik wel zie... this is Rotterdèm, mèn...) ging ze alleen met de meiden macDo.nalds binnen om een ijsje te scoren.
En ja, sommige dingen blijven leuk om te doen. Met zijn allen gierend van het lachen jezelf in een pasfotohokje proppen en dan een foto maken. Dat was 20 jaar geleden al zo, dat is nu zo, en dat zal over 20 jaar misschien nog leuk zijn. Vroeger kostte dat een paar gulden. Nu maken de slimmerds zelf een foto met een mobiel. De moeders sloegen even over... bang dat het hokje uit zijn voegen zou barsten.

Maar waar kwamen we ook alweer voor? De Spaanse Rijschool natuurlijk. Slechts één keer in de 5 jaar in Nederland te zien, en de meiden verheugden zich er al op sinds maart.

Het was mooi en vooral ook heel leerzaam.
Het was goed dat ik met een paar 'kenners' op pad was, want een hoop dingen ontgingen me gewoon. Het is bijvoorbeeld heel knap om een paard om de paar passen van been te laten wisselen. Of om een paard in galop te laten gaan, terwijl het tempo niet versnelt. Ik had niet eens door dat het een galop was, zegmaar... of de beenwisseling ontging me totaal.

Wat heb ik allemaal geleerd?

Als iemand zegt: wat heeft dat paard een mooi behang, dan bedoelt hij de manen en de staart, en eventueel de sokken. Met name als je een Fries paard bent (die deden het voorprogramma, prachtig!) is het een compliment als iemand tegen je zegt dat je een mooi behangetje hebt. Het is me nog nooit eerder opgevallen dat (bijna?) alle Friese paarden van die mooie lange manen hebben!

Kijk wat een mooi behang! Wat ik bijvoorbeeld nog niet wist, is dat de Lippizaners bruin geboren worden. Met een jaar of 9 hebben ze hun eigenlijke witte kleur. Sommige Lippizaners blijven bruin. Die worden dan ingezet als mascotte.Ik heb nog nooit stilgestaan bij de term 'capriolen'. Het wordt weleens tegen me gezegd dat ik weer mooie capriolen uithaal, meestal bij een onhandige actie, maar gisteren werd er ook aangekondigd dat de paarden ook een capriool zouden doen. En het werd gebracht alsof het het summum van de paardensprongen was. 
Bij een capriool staat het paard op zijn achterste benen, en op zijn hoogste punt slaat hij uit met zijn achterste benen. En ja... het zag er echt heel mooi uit! De term betekent letterlijk geitensprong, en is oorspronkelijk een sprong die een paard doet als hij door een belager wordt aangevallen. 


Hieronder zie je een Levade: Het paard balanceert op zijn achterste benen. 


En bij een Courbette komt het paard hierbij ook nog eens los van de grond: 


Nou ja, ik ben in één keer helemaal bijgepraat over de Hoge Rijkunst, over werken vanuit de hand, over een dubbele teugel die wordt gebruikt bij dressuur (ja, al vaker dressuur op tv gezien, maar ook die dubbele teugel was me ook nog niet eerder opgevallen), over werken boven de grond, over werken met de lange teugel, noem het maar en ik weet het ;-).

Om half 12 stonden we weer op de Metro te wachten, en ver na éénen was ik met een slapend klein meisje van nog maar 9 jaar op de achterbank weer thuis. Vanmorgen vertelde dat ze weet waar ze haar spreekbeurt over gaat houden :-).De foto's heb ik geplukt van het internet, maar mijn nichtje heeft zelf foto's gemaakt. Zodra deze op het www staan, ga ik ze vervangen.


3 opmerkingen:

 1. Gaaf. Logisch dat jullie hebben genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zal wel heel mooi geweest zijn. Wel grappig te lezen over de metro van Rdam, ik woon er op een steenworp afstand van (dan moet je wel goed kunnen gooien hoor ) dus zit er heel vaak ik dan weet je niet beter. WIst niet dat het was maar ben ook niet bekend in de paardenwereld al rijdt mijn schoondochter wel paard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, het is allemaal zo veranderd met het OV. Tot een paar jaar geleden hadden we hier 'in de provincie' nog strippenkaarten. Kon je voor nog geen 30 cent per strippie naar de stad. En dat kostte dan 2 strippies. Tel uit je winst! Nu koop je een kaart voor 7,50 en dan ben je nog nergens geweest, moet er eerst nog saldo op. En dan nog wat... de enige plek waar je je saldo op kan laden is op het staition. En hoe kom ik daar? juist ja, met de bus.... het is zo niet handig allemaal.... (ik moest ff spuien hoor :-) )

   Verwijderen