dinsdag 13 november 2012

scheiden


Met afgewend hoofd gooi ik de emmer leeg. Wat is dat toch een goor klusje, dat GFT-emmertje leeggooien. Ik adem oppervlakkig  door mijn mond en doe een stap achteruit. Pardoes valt het plastic zakje ook in de GFT-container. Het ligt te diep. Ik ga hem er écht niet uitvissen!
Hoe gaat het nou verder met deze lading compost? Wordt hij afgekeurd? Krijgt iemand nou straks allemaal plastic fliepertjes in zijn tuin? Of zijn daar ‘mannetjes’ voor, die alle plastic rommel eruit vissen?
Overigens…. Ik zou er beter gewoon geen zakje bij moeten gebruiken.  Zonde van dat plastic zakje; die is te vies om te verzamelen in de plasticbak en die gaat rechtsreeks de grijze container in. En géén  zakje gebruiken en steeds dat vieze emmertje soppen? Nee, dat gaat me te ver.

Moet je nou zien wat een milieustraat het is geworden hier. Rest, GFT, papier, lege pet-flessen, glas, chemisch... En nu is daar ook het plastic bij. Gelukkig worden de containers binnenkort vervangen voor een kleiner formaat. Had ik niet beter grotere kunnen houden? Stel dat we volgend jaar per kéér gaan betalen in plaats van per gewicht… dan snij ik mooi mezelf in de vingers.

En wat is nou eigenlijk beter? Een papieren melkpak weggooien? Of een plastic  fles laten recyclen? Ja, je melkpak omspoelen en bij het oud papier doen... maar ik blijf niet bezig. En dan dat schuldgevoel als ik eens een jampotje bij het restafval doe. Moet ik die glazen potjes eigenlijk omspoelen?  Vragen, vragen… en schuldgevoelens…. het valt niet mee, al dat ge-recycle.

En wat ik met de resten van mijn wietplantage doe? Ik weet eigenlijk niet hoe dat hoort. Daar staat niks over in de afvalgids. Ik breng het maar naar een afgelegen plek in het bos… ik zie dat iedereen dat doet ;-).
WE-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: scheiden. Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com/
14 opmerkingen:

 1. Gewoon oproken? ;o)
  Ik heb voor morgen toevallig ook deze invalshoek voor mijn WE gepland, maar dan zonder wiet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha, was dat jouw wietplantage. Hahaaaaaaaa....
  Nee maar inderdaad, veel vragen over dit onderwerp herken ik. Alleen ik denk er nooit aan. Waarom eigenlijk niet? Maar ik vind dat je ze allemaal terecht stelt. Zou de gemeente niet een mooi vragen/ antwoordenboekje kunnen maken?

  Prima WE... ik ruik het afval :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe onder in het GFT emmertje een leeg macaronipak of iets dergelijks.
  Een stukje papier mag nl wel in de container.
  Ja, je moet het dan nog wel even uitspoelen, maar is niet echt vies meer.

  groetjes. Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappige wending neemt je WE :-)
  Ik gebruik speciale gft-zakjes, die lijken op plastic maar zijn gemaakt van maïs en volledig composteerbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een briljant gekozen onderwerp! Ik verdenk sommige gemeente-ambtenaren ervan dat ze totáál niet aan scheiding doen. Dat kan niet anders... En idd de laatste regels doet de vieze lucht opslag verdwijnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahahaha, het leven van een afvalscheider valt inderdaad niet mee. En joh, die wietplantage, die mag je ook wel naar hier brengen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goed geschreven we.... mooi hoor hoe je eea scheidt..... je doet je best en iemand die meer van je verwacht moet het maar lekker zelf beter proberen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Herkenning!

  Hoewel, de wietafval?

  Leuk om deze invalshoek te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben niet zo'n fanatiekeling op dat gebied. Glas gaat nog wel, maar kartonnen zuivelverpakkingen gaan gewoon in de kliko.

  Ik heb wel eens een wietplantage (samen met de politie) mee helpen oprollen. Alles ging naar de afvalverwerking. De planten, potten, lampen, trafo's, ventilatoren en alufolie, maar tbv het proces-verbaal moest er door de gemeente voor elk onderdeel wel worden getekend dat het vernietigd werd. De junks waren al gescheiden van hun plantage. ;-)

  Leuke WE!


  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja ben zelf ook aardig fanatiek. Wel humor, heb pas een kasje gekregen waar ik mijn aardbeien probeer te overwinteren en een vriend van mijn zoon vroeg meteen. Hoe gaat het met je wietplantage haha. Je hebt een mooie invalshoek gekozen zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik scheid alleen het glas en het papier. En daarmee houdt het wel op.
  Leuke variant op de WE van deze maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Erg leuk geschreven .... bij mij in de flat word er nog geen gescheidden afval opgehaald, alleen papier en glas kun je in een aparte container gooien, en ik moet zeggen, daar ben ik best fanatiek in :-)

  BeantwoordenVerwijderen