vrijdag 29 oktober 2021

Zwijmelen op zaterdag: Don't Dream It's Over


Vandaag weer eens een 'ouwetje' uit de jaren '80. 

Ik vind het zo grappig.
Mijn ouders waren in de jaren '60 volwassen geworden en qua muziek had ik die tijd zo graag meegemaakt willen hebben. 
Mijn kinderen zeggen op hun beurt weer dat ze de jaren '80 zo tof vinden. Terwijl ik er eigenlijk, qua tijdsbeeld, niet heel veel aan vind. 
In de jaren '60-'70 was er heel veel vernieuwende muziek. Er waren hippies, en nozems, en er was een seksuele revolutie. Gebaande paden werden opgebroken, en nieuwe paden gecreëerd.  
En in de jaren '80? Ik heb er qua tijdsbeeld wat depressievere gevoelens bij hoor. Mijn eigen leven was prima en leuk. Ik had een fijne jeugd. Maar er was een koude oorlog. Er was veel hard en grijs, vind ik. 
Punk. Junkies. Er werd gedemonstreerd tegen de atoombom. Een stuk minder flowerpower. 
En qua muziek? Er was dus punk. En New Wave. En ongetwijfeld nog een hoop andere stromingen. Maar op de radio en in de top 40 was er vooral veel muziek met synthesizers enzo. 

Ik vraag mij af hoe de kinderen van mijn kinderen terug zullen kijken op de 'zero's, ten's and twenties'. Wat zal blijven hangen als tijdsbeeld? Ongetwijfeld de smartphones en het internet. Een tijdperk abrubt onderbroken door een pandemie. Maar welke muziek zal de de tijdsgeest weergeven over pak hem beet 20 jaar? 

Iemand wees me er onlangs op dat bijna alle nummers uit de jaren '80 een snare-drum bevatten. Zo'n drum met snaren eronder dus, zodat je zo'n schelle tik krijgt. En verdomd... ik kan het niet meer onhoren: de snaredrum komt echt heel vaak voorbij in liedjes uit die tijd. 

In dit nummer begint de drum met een droge tik en in de tweede helft van het nummer wordt die tik overgenomen door de snaredrum. 

En waarom dit nummer? Hij kwam voorbij in de Kink top 1500, waar ik vandaag, en deze week middenin zit.  Niet dat het één van mijn lievelingsnummers is, maar het bracht me wel heel erg terug naar mijn puberteit. 

Maarreh... wat wel heel tof is: ik ga dit weekend voor het eerst sinds... (??? ik kan het me niet meer heugen)... weer naar een live-optreden. Blaudzun komt optreden op het Pop-podium in onze stad! Tof toch? 

Mee zwijmelen? 
Plaats hier je link:  

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk ouwetje uit de jaren 80. Een hele mooie Zwijmel om zo het weekend in te gaan, Dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi nummer van Crowded House, waar je deze groep, artiest in drie moet delen, begonnen als Split Enz, message to my girl o.a., tussendoor Neil Finn en Thin Finn solo, vervolgens Crowded House met als grootste hit Weather with you, plus daarna weer wat solo werk....
  De jaren 70 waren subliem, maar ook de jaren 80 waren super, met punk en ander soort pop muziek, tegenhanger in jaren 80 de soul en disco en reggae, de tijd dat de spijkerbroek geen gaten vertoonde maar voorzien was van vele spijkerlappen hot en her, en als uitschieter de 'nette soulbroek' waar je eeuwig ruzie mee had, plus de tijd van corduroy, strak maar ook tevens als bandplooi broek, dus jaren 70 en 80 verschillen niet zo heel veel, de nodige evolutie, en ja de muziek hoort daar ook bij.......heerlijk een live optreden, geniet ze.....
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind toch ook wel dat de 80's en 90's ons heel veel mooie muziek gebracht hebben (en heel veel bagger). Maar volgens mij geldt dat voor alle decennia.

  BeantwoordenVerwijderen