woensdag 6 juni 2012

klinische les

Een dik decennium geleden deed ik als verpleegkundige de specialisatie voor kraam en gynaecologie. Dan denk je een heleboel over zwangerschap en bevallingen te weten, maar toch komt er dan ineens af en toe een nieuwigheidje voorbij.

Nieuwigheidje 1:

Vorige week las ik het boek 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab.
Er stond heel veel in, maar wat mij het meest verbaasde was het volgende:

Ik heb altijd gedacht en geleerd dat 'gedragsstoornissen' zoals bijvoorbeeld autisme en adhd vaak voorkwamen bij kinderen bij wie de geboorte lang heeft geduurd. Een mogelijke oorzaak/ verband zou kunnen zijn dat er bij een moeizame bevalling zuurstoftekort optreedt in de hersenen, waardoor de hersenfuncties van het kind verstoord raken.

Dick Swaab liet het in zijn boek andersom zien. Al in de baarmoeder is er tijdens de geboorte een wisselwerking van signalen tussen moeder en kind. Op het moment dat het kind aangeeft dat het tijd wordt om geboren te worden (bijvoorbeeld omdat de moeder hem via de placenta niet meer van voldoende voedsel kan voorzien), dan scheidt het kind via de hersenen stofjes af, die bij de moeder de bevalling in gang zetten. Hierbij komen bij de moeder weer stofjes vrij, die door het kind ontvangen worden, en zo staat er een cirkel van stofjes en gevolgen, en zo komt de bevalling op gang en zet de bevalling ook door.

Nu blijkt dus, zegt Dick Swaab, dat het zo kan zijn, dat er bij kinderen, bijvoorbeeld bij kinderen met autisme, in de aanleg van de hersenen iets niet goed is, waardoor dat proces van stofjes afscheiden en signalen ontvangen, niet goed op gang komt. Hierdoor is er dan sprake van een moeizame bevalling.

De bevalling/zuurstoftekort is dus niet de oorzaak van de verstoorde hersenfunctie, maar de hersenfunctie is in aanleg niet goed, waardoor het baringsproces verstoord is. Een beetje een kip en het ei verhaal dus.


Nieuwigheidje 2:

Vandaag las ik in een vakblad op het werk (bij de tandarts) dat er een oorzaak is tussen tandvleesproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Dat de bacteriën in de mond via bloedend tandvlees de weg kunnen vinden naar de bloedvaten en het hart dat wist ik al. Veel hartpatiënten of bijvoorbeeld mensen met kunstgewrichten krijgen om die reden een 'anibioticum-parapluutje' bij een bloederige behandeling in de mond.
In het artikel las ik dat vrouwen met tandvleesproblemen er gemiddeld 2 maanden langer over om om zwanger te worden. Ook komen bij zwangere vrouwen met tandvleesproblemen vaker vroeggeboortes voor.

Goh... denk ik dan... tijdens mijn stages toendertijd op de IVF-poli heb ik nog nooit een gynaecoloog in de mond zien kijken of overleg zien plegen met een tandarts. Ik heb ook nooit op de verpleegafdeling voorlichting gegeven over tandverzorging aan zwangere vrouwen. Ik ben benieuwd of met deze nieuwe inzichten dit inmiddels wel gebeurt.

(Meer lezen over de gevaren van tandvleesontsteking? *klik dan hier*)


Overigens.... in Scandinavië wordt er heel erg gehamerd op het advies om geen dingen via je eigen mond naar die van je kinderen te brengen. Denk een een lepeltje dat je even aflikt. Of een speentje dat valt, dat je eerst even zelf aflikt, voordat je het bij je kind in de mond doet. Of zelfs kussen op de mond! Zo voorkom je dat je schadelijke bacteriën van jezelf overbrengt in de mond van je kind. Hier in Nederland heb ik nog geen consultatiebureau-zuster hierover horen reppen. Dit laatste kan ik ook op het web niet terugvinden, alleen hier *klik* wordt dat maar heel kort benoemd.

Nou dit was mijn spreekbeurt over nieuwe inzichten rondom zwangerschap en geboorte. Ik hoop dat jullie we wat van hebben geleerd. Zijn er nog vragen?

(WWW-tje: weer wat wijzer!)

13 opmerkingen:

  1. Het enige advies dat ik me op mond/kinderen terrein kan herinneren is het volgende: houd mensen/kinderen met koortsblaren en krentenbaard ver van je zuigeling. Babies hebben geen afweerstoffen hiertegen en de koortsblaren, vooral als ze lekken, kunnen gemene infecties over laten slaan (kussen en zelfs gewoon oppakken is uit den boze met iedereen in de omgeving van het kind, denk maar aan hoe vaak een hand, met of zonder zakdoek, de blaar droogveegt). Er werd toen gewaarschuwd dat er gevallen bekend waren waarin de baby kwam te overlijden. Je moest dus zo-n beetje je gedragen als tegenwoordig in een zorginrichting waar het Noro-virus heerst. Krentenbaarden kwamen vroeger veel meer voor dan tegenwoordig en wie weet wat die ongeweten allemaal hebben aangericht, werden we gewaarschuwd. Ik heb het nooit vergeten, vooral niet, omdat ik ULO-examen deed met een koortsblaar op mijn lip en ik op moest letten dat mijn lippen niet aan elkaar plakten. Jasses. Overigens, een koortsblaar in opkomst kun je met een wattenstaafje aanstippen met drogistenalcohol (70 %), meerdere malen per dag, dan "gaat ie zitten", komt dus niet tot volle ontwikkeling en het is veel goedkoper dan de zalftubetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Het consultatiebureau/kraamzorg etc. geeft inderdaad altijd deze adviezen als het gaat om een koortslip. Dat is inderdaad heel gevaarlijk voor een baby.

      Verwijderen
  2. Weer wat geleerd... gelukkig hebben alle drie mijn kinderen nog geen gaatjes... dus ze poetsen en eten blijkbaar goed :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant, dat eerste. Ik blijf ADHD/autisme toch maar als iet zien dat in mijn familie meer voorkomt. Iets wat een beetje in de genen zit. Als ik terug denk: de twee kinderen hier met ADHD zijn juist heel vlotjes geboren. De mooiste bevallingen, vergeleken bij de anderen. Kip/ei idd. Ze zeggen ook dat stress tijdens de bevalling meespeelt.

    Ach ja.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eh, ik bedoel stress tijdens de zwangerschap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, dat stond ook in dat boek Swaab. Stress door slechte placentafunctie, roken tijdens zwangerschap, ongezonde leefstijl, honger, etc. Ik vind het altijd een beetje een moeilijk onderwerp. Het heft gelijk zo'n beschuldigend/belerend vingertje.

      Verwijderen
  5. Ehm... onze jongste heeft pddnos Geen moeilijke bevalling hoor, in tegendeel...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hier ook een makkelijke bevalling met een ppd-nosser... de bal zal niet altijd op gaan.

      Verwijderen
  6. Kind moest voor ANW (Algemene NatuurWetenschappen) een scriptie maken. Ze (ahum: WIJ) kozen voor het onderwerp vaccineren. Weet je dat caries veroorzaakt wordt door een virus en dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin ertegen?

    Ik heb een zware bevalling gehad (duurde 23 uur) en mijn dochter is zo'n makkelijk kind. Gezond, altijd vrolijk, kan goed leren, pubert helemaal niet...Ik tel echt mijn zegeningen!

    Aan het consternatiebureau heb ik niets positiefs overgehouden. De dames hadden altijd wat te mekkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee, dat wist ik niet van het vacci tegen cariës. leuk!

      Verwijderen
  7. Je bent nooit te oud om te leren! En zeker op het gebied van zwangerschap e.d. volgen de nieuwe inzichten elkaar in hoog tempo op.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Interessant. Dat boek van Swaab ga ik toch nog eens lezen. Want hoewel ik het op een bepaald punt niet met hem eens ben, weet hij er natuurlijk alles van. Wat jij schrijf, ik had er geen benul van. Dus bedankt voor deze les. :-)

    BeantwoordenVerwijderen