zaterdag 7 juli 2012

verzet


‘Mama. Waar liggen mijn rijspulletjes? ‘
Van ver komen de woorden binnen.  Rijspulletjes...?  Zucht… negen uur zegt de wekker.  Het voelt als middernacht.  Een traag denkproces: Wasmand… ? Nee,  ik heb de schone paardrijbroek opgevouwen...  ‘Schone’  wasmand?...  Al opgeruimd in de kast…..  ‘Bovenste plank van je kast’, mopper ik. Waarom kijkt ze zelf niet  voordat  ze iets vraagt?  
'Mama, dat is te hóó-hoog, ik kan er niet bij'.  Mijn bewustzijn blijft hangen in het vage gebied.  Twee 14-urige werkdagen waren wat lang. Moe met een hoofdletter!  Langzaam denk ik verder. Die paardrijles is toch pas vanmiddag?  Ik mopper door: 'Trek maar even wat anders aan. Je kleren van gisteren liggen nog op de stoel'. Ik dompel weer  onder  in mijn stroperige slaaproes.
Mr.C. komt binnen: 'Heb je nog wat nodig van de kampeerwinkel? ' Weer die worsteling. O, ja, bijna vakantie. Ik kan niets  bedenken en geef een onverwachts slim antwoord: 'neem je telefoon mee. Er schiet me vast straks nog iets te binnen'.  Ik wil opstaan, maar gun me zelf nog vijf minuutjes om wakker te worden.  
Een hoop gerommel  in huis. Ik bedenk dat mijn hulp misschien wel even nodig is. Ik probeer mijn ogen open te houden.  Tevergeefs…
Weer geroep van af de trap: 'Natas, waar liggen Jannekes reispilletjes?' Weer worstel Ik omhoog uit mijn zompige slaapmoeras. Reispilletjes?
'In mijn tas'.
'Welke? ' 
'De bruine'. 
'Waar staat die? '
Zucht…. Ik leg één been buiten boord. De rest zal vanzelf wel volgen.
Dan roep ik ineens heel helder:  'Een kwart pilletje is genoeg!'  
Beneden sterven de geluiden weg. Een klap met de deur maakt het huis definitief stil. De auto start. Ik ben overbodig. Ik vecht niet langer en zak weg.
Een uur later sta ik beneden. Nu  écht wakker. Rijspulletjes/reispilletjes…. ik lach om de spraakverwarring die me eerder was ontgaan.


We-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: verzet
Meer lezen/meedoen?
http://platoonline.wordpress.com16 opmerkingen:

 1. Een heerlijke WE. Ik wens je verrukkelijke slaapuren dit weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verzet op de vroege ochtend. En die spraakverwarring is natuurlijk pure pokon voor een bloemrijke WE die ik met stijgend plezier heb gelezen. Dus was je daarna kennelijk wel goed uitgeslapen.

  Nu moet je later nog antwoord geven op de vraag: 'mam, waarom is een kwart van mijn rijspulletjes wel genoeg?'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. achteraf verbaasde het me ook dat Janneke gewoon tussen haar kleren gingen zoeken naar haar reispilletjes. Of zegt dat iets over de orgabisatie van ons huishouden?

   Verwijderen
 3. Een heerlijk verhaal ......... moeders wilde eigenlijk helemaal niet wakker worden en moeder zijn .......... maar ja, het leven draaid door, ook 's morgens vroeg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig verhaal weer!! Zo leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha ja kan me er wel iets bij voorstellen als je tussen waken en dromen bent beland,wakker schrikt en oeiiiii.pilletjes,spulletjes.
  leuke We.
  groetjes,Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk verhaal :-)

  Net las ik dit en moest aan jou denken, misschien lijkt het je wat.
  http://www.welingelichtekringen.nl/boeken/42206/schrijftalent-gezocht.html

  Groetjes, Janine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voor een i-pad wil ik mijn best wel doen ;-)
   ik ga er eens een nachtje over slapen :-)

   Verwijderen
 7. Wat een mooi verhaal, graag gelezen..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier heb ik erg om gelachen, een erg leuk beeldend geschreven we300. Zo en nu ga ik mijn rijsspulletjes voor de camping klaar zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een enig verhaal... En die spraakverwarring, ik moet daar ook altijd zo om lachen.
  Mijn man is wat dovig (hij vindt zelf van niet), wat hij af en toe verstaat als ik tegen hem praat is ook hilarisch. Toch eens opschrijven! Een leuke WE300!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Soms wil je je wel verzetten maar zegt het lijf gewoonweg 'nee ik doe niet mee' en er dan aan mogen toegeven is heerlijk.

  Mooie we

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een ontzettend leuk en beelden geschreven WE.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hahaha, een heel grappige WE. En toegeven aan de slaap, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ooo, hahaha, dat is inderdaad een woordspeling die in je hoog slaperige toestand niet binnen komt, hahaha. Wat beschrijf je dat geworstel met de slaap en al die wakkere mensen met vraagjes leuk, hahaha. Ik zie je al liggen met gekraak in je hersenpan waar ze het toch allemaal over hebben :)

  Twee eer 14 uur werken, oef... ik kan me voorstellen dat je niet wakker kan worden, of toch elke keer een soort van wakker getrokken werd, maar gelukkig mocht je nog even blijven liggen.

  BeantwoordenVerwijderen