zondag 16 december 2012

Gewonnen

Weten jullie nog dat ik schreef over de kaalslag in ons parkje?
Dat Jip daarover een boze brief schreef naar de burgemeester?

Hier *klik* de link naar het blogje over de kaalslag.

Mijn buurvrouw heeft het er niet bij laten zitten.
Ze is een handtekeningenactie begonnen, heeft brieven geschreven, getelefoneerd, en gemailed met iedereen die er mee te maken had. Ook heeft ze een plan gemaakt voor burgerparticipatie voor onderhoud van het park. Het hele pakket is vorige week overhandigd aan de wethouder en het is goed ontvangen. Mogelijk wordt onze straat zelfs een pilot voor de gemeente om als voorbeeld te dienen voor andere buurten. En de struiken krijgen we terug.

Hoe fijn is dat, dat we gehoord worden!
Applaus buuv... deze slag is voor jou.

Nu de tweede slag nog winnen.
De gemeente heeft het onzinnige plan bedacht om in het achterste deel van onze wijk, het stukje waar wij wonen, de straatverlichting een uur later aan te doen en een uur eerder uit de doen. En ja... dan is het dus precies aardedonker op de momenten dat iedereen vertrekt of thuiskomt. Ook de scholieren. Zij jij ze fietsen?


Vrijdagavond ontving ik een mail van een bezorgde moeder van een jongen uit Jannekes klas. Janneke reed, zonder verlichting (foei!) op straat en die moeder had Janneke bijna aangereden. Het is dat haar man ingreep, maar ze had haar totaal niet gezien. En dit is niet het eerste incident. Diezelfde moeder is een paar weken geleden ook van haar fiets afgereden, doordat ze door een automobilist niet werd gezien. Natuurlijk was ik blij dat ze me mailde, maar ik ben me ook rot geschrokken. Geschrokken dat dit gebeurde, maar ook dat Janneke dus onze afspraken ( in het donker niet zonder verlichting rijden, vóór het donker binnen zijn, etc.) niet nakomt. En ook geschrokken dat Janneke geenszins van plan was om dit incident aan mij te vertellen. Kennelijk was ze zelf ook geschrokken. Het toont maar weer aan hoe kwetsbaar kinderen zijn. Nou ja... ik ben blij dat het bij deze mail bleef, en dat ik geen ander bericht heb hoeven ontvangen.

Gelukkig is het slechts een proef, dus het zal volgend jaar vast anders gaan. Maar voorlopig stoppen ze nog niet met de proef, liet de gemeente aan andere klagers weten. Misschien pas na het volgende slachtoffer... maandag gelijk maar bellen... want dit kan niet goed gaan.

3 opmerkingen:

 1. Dat zonder verlichting fietsen is echt zo gevaarlijk. Bijna iedere dag kom ik fietsers tegen zonder verlichting. Ze hebben in het centrum van de stad ook nog eens voorrang, dat nemen ze ook, zonder dat ze dus gezien worden. Regelmatig zit ik trillend van schrik achter het stuur.
  Kinderen snappen het niet echt, maar in mijn geval zijn het de volwassenen die voorrang nemen zonder verlichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gelijk dat je doorgaat. Onbegrijpelijk van de gemeente. Hoe naïef kun je zijn. Elk slachtoffer is er een teveel.
  Bovendien: één ongeluk en hun politieke carrière is naar de knoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zie je wat samenwerkende burgers kunnen bereiken :-) Alleen daarom mag niemand opgeven, goeie actie!

  BeantwoordenVerwijderen