zaterdag 15 december 2012

Winterwarmte


Ik besluit om op de fiets naar de stad te gaan.  Het is al wat later in de middag en in deze tijden van ‘crisis’ zal het wel lastig zijn om een parkeerplekje te vinden. De uitverkoop is al begonnen en ik heb zin in iets nieuws.

Eénmaal in de stad aangekomen zie ik dat het fietsen parkeertechnisch een juist idee is geweest. Maar binnen een paar minuten weet ik weer waarom ik het beter niet had kunnen doen: de uitdampfase die na het fietsen onherroepelijk aantreedt!

Ik doe mijn sjaal af, trek mijn handschoenen uit, en knoop mijn jas een stukje open. Het is gezellig in de stad. Op de markt staat een kerststal naast de boom, en een elfenkoortje zingt een liedje. De feestverlichting brandt. Het schemert al een beetje.

Er is een winkeltje waar ik altijd slaag. Ik loop naar binnen en een golf warme lucht blaast me verder de winkel in. Ik begin acuut te zweten.  Pffff…. Jas uit, snel… Vestje open… Er is geen houden meer aan. Een dijk van een opvlieger overmeestert me  en ik weet niet waar ik het zoeken moet. Ik grabbel in mijn tas naar mijn waaier, maar ik durf hem toch niet te gebruiken.
Ik doe mijn vestje uit. Maar met een bulk kleren over mijn arm en een volle tas over mijn schouder is het lastig kleding zoeken. Moet ik nu echt in deze hitte een wollen vestje gaan passen? Ik draag nog steeds mijn zomerkleren.  Liefst in laagjes over elkaar: als ik maar kan ‘pellen’ .

Ik scan nog even vluchtig de rekken: wollen vesten, synthetische shirtjes, gebreide truien… Veel te warm allemaal! Ik snak naar frisse lucht. Ik heb het wel gezien en vlucht de winkel uit.

Met mijn jas wijd open fiets ik weer naar huis.


WE-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato: Schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Dit keer was het woord: winterwamte. Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com/

12 opmerkingen:

 1. Ik krijg het al warm als ik het lees, en hoe herkenbaar... Iedereen klaagt dat het koud is en ik denk "oh, het ligt dus aan mij dat het warm is".
  Hele leuke WE weer!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van deze vorm van winterwarmte heb ik nog geen last.
  Ben wel bang dat deze winterwarmte ook voor mij geen fictie zal blijven. Dus brrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk geschreven, bovendien herkenbaar dat gestoom na het fietsen.
  Leuk idee trouwens dat WE-300 schrijven, ik kom al meerdere stukjes tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg het hier ook warm van, terwijl ik een enorme koukleum ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb genoeg als een watje in de rekken van C en A gehangen om te weten hoe verschrikkelijk winkelen is. Alles begint spontaan zeer te doen terwijl vrouwlief spontaan, vrolijk zelfs, rondjes om de aanbiedingen zweeft. Ver-schrik-ke-lijk. Na verloop van tijd voelde ik me zelf zo'n jas in de aanbieding met maar een gedachte: verlos mij van mijn chip en neem me mee naar buiten.

  Zie je, als dit geen fictie was, zou het dat eigenlijk wel moeten zijn. Want winkelen is onmenselijk. Winkelen is bedacht door een zwarte godin die via de vrouw wraak op mannen neemt. Hoogstpersoonlijk zorgt ze ervoor dat er nooit, nooit bankjes staan waar je even op kan gaan uitblazen. Ja, bij de paskamertjes maar dat is de hel zelf.

  Enfin... toen ik dit stukje uit had, liep het zweet bulderend langs mijn ruggengraat. Het dilemma wat echter dat het zo indringend geschreven was dat ik wel MOEST doorlezen.

  Dank je wel, Natasja. Nu ga ik maar eens een uurtje schaatsen kijken. Om wat af te koelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt leuk gevonden deze. En herkenbaar, soms met al die kleding aan helemaal geen zin om te gaan passen. Pfff dan loop je bij voorbaat al te puffen. Wel beter voor de knip ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man houdt het winkelen nog langer vol dan ik. Apart he?
  Weet je, als je veel buiten sport of buiten in beweging bent, vind je het OVERAL binnen te warm.
  Je hebt er in elk geval een leuke WE.300 aan overgehouden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Op het werk loopt iedereen altijd met dikke vesten aan. Ik heb het bijna nooit koud. En als ik zonder jas naar de winkel schiet aan de overkant, voor een boodschapje, dan roept iedereen dat ik uit moet kijken dat ik geen kou vat. Ten eerste... ik geloof niet in 'kou vatten'. En waarom zou ik daar niet tegen kunnen als ik als een paar keer per week zonder jas buiten ben?

   Verwijderen
 8. Leuk en zeer herkenbaar. Dit zou mij zeker kunnen overkomen. Soms moet ik lopen om de trein te halen en als ik dan eenmaal zit, moet ik alles uitdoen door de zweetuitbarsting.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha! Daarom zie je altijd mannen voor de winkel staan/hangen als hun betere helft binnen aan het shoppen is. Warmtevrees...
  Mooie WE!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hihi, heel herkenbaar. Ik had het zelf geschreven kunnen hebben.
  Originele WE!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hahaha, wat een leuke WE. Prima gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen