zondag 6 november 2011

de 'teringding'

Van de week sprak ik iemand en die vertelde over een 'teringding' dat werd bespeeld in het koor van zijn vrouw. Althans, dat verstond ik. Het bleek te gaan over een 'Theremin'. Laat ik daar nou werkelijk nog nooit van gehoord hebben.

Daar moest ik natuurlijk het mijne van weten. Onderzoek leert dat het een kruising is tussen luchtgitaar spelen op een piano, een zingende zaag, een operazangeres en de voorloper van de synthesizer. Ik grapte al dat hij vast en zeker was uitgevonden door meneer Theremin... en dat was juist :-).
Nou ja... Youtube staat er vol mee. Het meeste is het beluisteren niet waard: kattengejengel. Maar hier zien we de uitvinder zelf aan het werk.Een voorbeeld van waar het wel aardig klinkt is ' Good Vibrations' van the Beach Boys. Het hoge keukenmeidengegil in dat nummer is afkomstig van de Theremin.Ik vond het helemaal passen in het psychedelische eind jaren 60/begin jaren 70 sfeertje. En jawel... ik had het nummer al zo vaak gehoord, maar nooit geweten... in één van mijn favoriete Pink Floyd-nummers:  'Echoes' wordt ook de Theremin gebruikt... hoe kon het ook anders...

Mocht je interesse zijn gewekt: voor nog geen honderd dollar kun je in Australië een zelfbouwpakketje bestellen.

En dat vind ik nou het leuke aan heel dat internetgebeuren hè... er staat zoveel op wat ik kan leren... nietmachines, thereminnen... er gaat een wereld voor me open!

(www-tje: weer wat wijzer)

4 opmerkingen:

  1. Ik had hier ook nog nooit van gehoord. Interessant weetje, maar ik bestel hem nog even niet. ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eh tja.... nou leuk voor erbij misschien. Maar niet ipt lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik bedoelde:in plaats van. :-)

    BeantwoordenVerwijderen