maandag 14 november 2011

Een kinderschoen is snel gevuld... of niet?

Vanmorgen werden de schoenen weer gechecked op inhoud. Zou er wederom een kadootje in gestopt zijn? Helaas... Moedersint had het te druk gehad voor shoppen. De chocoladeletter was al gegeven. Janneke was voor het slapengaan heel brutaal geweest. Een sultana konden ze krijgen... volgende keer weer beter. Handig, konden ze de sultana gelijk in hun schooltas stoppen om mee te nemen. Klaar.

Terwijl ze op de bank hun boterhammetjes zaten te eten hoorde ik vanuit de keuken de volgende discussie:
Janneke: Er zit een kadootje in de schoen.
Jip: Nee hoor, het is geen kadootje.
Janneke: Jawel, het is wel een kadootje.
Jip: Vind je het leuk of lekker?
Janneke: Ja
Jip: Is het een verrassing?
Janneke: Ja
Jip: Kan je er iemand jaloers mee maken?
Janneke: Nou het is maar een sultana hoor, nee dus.
Jip: Dan is het ook geen kadootje.

Nou ja... Dat is dus een manier waarop ik werkelijk nog nooit naar een kadootje heb gekeken. 'kun je er iemand jaloers mee maken?' Ik kreeg daar wel even een heel wrang gevoel bij. Natuurlijk is het leuk om iets te hebben en misschien is het ook wel leuk om iets te hebben wat een ander niet heeft. Maar om nou te zeggen dat het leuk is om een ander jaloers te maken met een kadootje? En om nou kadootjes te classificeren onder de noemer 'kun je er iemand jaloers mee maken?' Dat lijkt me niet zo'n heel goed idee.

Ik heb dit even moeten laten bezinken. Want ergens snap ik zijn gedachtengang. De gedachtengang van een kind. Maar het komt wel een beetje verwend en niet zo heel erg aardig op me over. Ik moet er nog even over nadenken hoe ik ga verwoorden waarom ik dit niet leuk vind. En ik vraag me ook erg af waar hij dit vandaan heeft. Want ik kan me niet voorstellen dat hij dit zelf heeft bedacht.

De schoenen staan ook vanavond weer voor de kachel. Laarzen welteverstaan... daar past veel in :-/
Ik bedenk me ineens dat is ze eigenlijk nog moet vullen. Smoeltjes met taaismaak en chokobolletjes. En daar kan ik dan wel jaloers op worden: teveel suiker, teveel vet... dat past op het moment niet in mijn dieet.
Groen zal ik zien, als ze morgenochtend die koekjes in hun mond stoppen.

2 opmerkingen:

  1. Wie zou Jip graag jaloers willen maken. Als ie dat niet weer, heeft ie de uitdrukking vast van een ander. Maar het resultaat is nu al dat jij groen ziet. Ghegheghe. Troost je, de meeste volwassenen hebben wel een soort dieet. Grrr.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel eerlijk gezegd, ik pakte snel een klein stukje chocola
    gr.Ria

    BeantwoordenVerwijderen