dinsdag 1 november 2011

wie sla zaait, zal sla oogsten...

... met een beetje mazzel dan.

Eind april ben ik, samen met de buuv, begonnen aan een moestuin op het dakterras.
Geïnspireerd door allerlei succesvolle berichten en foto's op het internet over een vierkante meter moestuin zijn we vol goede moed begonnen. Zij aan haar kant van het terras, ik aan de mijne.


Kilo's aarde heb ik 2 trappen opgesjouwd ( 8 zakken waren het , van ... hoeveel liter zit er in zo'n zak? Geen idee, ik weet wel dat ik het rete-zwaar vond).
Met engelengeduld heb ik voorgekweekt, overgeplant, gietertjes water naar boven gebracht... en wat is de oogst? 1 wortel, 2 radijzen, een paar goede tomaten (maar dat was een gekweekte plant van de intratuin, dus dat telt niet mee) en een paar paprika's (idem als de tomaten).

2 weken geleden zag ik tot mijn verbazing dat mijn chinese koolplantjes zo laat in het seizoen toch nog begonnen aan te slaan. Iedere dag ging ik even kijken, ik volgde de groei op de voet. Tot op een ochtend.... toen stonden er alleen nog maar een paar armetierige bladnerfjes omhoog. Onder de plant lagen 3 rupsen, met bolle buikjes tevreden opgerold hun roes uit te slapen. Dat werd dus ook geen chinese kool op het menu.

En nu, begin november, eindelijk: hoera! Een bijna doorgeschoten krop sla. De blaadjes voelen nog heerlijk mals aan, dus ik denk dat hij nog wel lekker is. En een paar cherry-tomaatjes. Of moet ik ze aalbes-tomaatjes noemen? Veel groter zijn ze niet. Ik vraag me eigenlijk wel af of het een krop sla is... hij ziet er zo raar en lang uit??!!


Vanmorgen zag ik dat de paprikaplanten die ik binnen had gezet onder de bladluis zaten. Exit paprikaplanten!

Alles bij elkaar genomen moet ik concluderen dat het project voor dit jaar is mislukt. De kosten wegen niet op tegen de baten. Ik heb een grote investering moeten doen voor een paar stukjes groente. Ik geef je natte zomer en de toch wel late start de schuld.

Volgend jaar ga ik nog één poging doen. Lukt het niet, dan stort ik het hele project vanaf het terras in een grote boog de kliko in.

5 opmerkingen:

 1. Gecondoleerd met je trieste oogst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondanks alles zit ik hier te schudden van het lachen. Trap op trap af ,zie het zo voor me.
  Nou ja ,de rupsjes zijn er jou dankbaar voor.
  Groetjes,Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Triest voor jou en je portemonnee, maar wel leuk om te lezen ....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ marja... ik moet erg lachen om je reactie. Bedankt voor je getoonde medeleven ....

  De sla was echt superlekker. Hij was maar heel klein, een 1-persoonsportie. Maar echt supermals. Maar om nou te zeggen dat ie me 10-tallen euros'waard is geweest... volgend jaar beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Natas, ik lig krom... schrijf dan ook niet zo hilarisch. Ik weet best dat je het ernstig bedoelt maar ik moet nu eenmaal lachen. Misschien woon je aan de verkeerde kant van de schutting. Dat je met je buurvrouw moet ruilen. Ik heb trouwens dezelfde soort ervaring.

  Tip, kweek selderij, dille en andere kruiden. Die doen het goed. Aardbeienplantjes ook. Tomaten moet je heel goed behandelen tegen ongedierte en veel, veel water geven.

  En tegen alle planten moet je praten. Wat zeg ik? Lullen als Brugman moet je. Daar zijn ze heel gevoelig voor. Vriendelijk praten dus he. Probeer maar eens.

  BeantwoordenVerwijderen