dinsdag 22 november 2011

ze hebben het nèt niet helemaal begrepen

Het hele jaar door wordt mij door de media verteld dat de mensen vandaag de dag een stuk minder te besteden hebben. Winkeliers verdienen te weinig. De zaken gaan slecht. Er is sprake van een crisis.
Ook ik moet iets langer nadenken dan voorheen over hoe ik mijn geld uitgeef. Geen probleem, we hebben het goed. Deels kan ik die berichten dus begrijpen.

Maar wat ik dan niet begrijp..... (let op het wordt een lang verhaal...)

Dan heeft Sinterklaas mij gevraagd om hem te helpen met de inkopen. Jip en Janneke hebben keurig de boekjes verknipt, de plaatjes opgeplakt, en de verlangboekjes (verlanglijstjes kan ik de boekwerken niet meer noemen) in hun schoen gestopt. Moeilijk moet het dus niet zijn. Zelfs Tarzan had zijn wens kenbaar gemaakt. Alles was in één winkel te koop. Dus ik dacht, laat ik vandaag gaan, dan ben ik er vroeg bij, dan is het niet zo druk, en dan ben ik vlug klaar. Dacht ik dus…

Hier in Bergen hebben we de keuze tussen twee winkels: Winkel A en winkel B. Ze liggen op nog geen 20 meter afstand naast elkaar. Het is om het even waar je naar binnen loopt. Het zijn 2 grote ketens, het ene is hier wat duurder, het ander is daar wat goedkoper. Eén pot nat. In winkel A was één van de spellen die ik zocht uitverkocht. Omdat ik niet twee keer bij de kassa in de rij wilde staan liep ik meteen door naar winkel B.

In winkel B stond 1 dame bij de kassa, voor betalen en inpakken. De andere dame liep met hoogrode konen door de winkel heen en weer. Ze werd bestookt met vragen. Niemand kon vinden wat hij zocht. Steeds als ze mee liep om te kijken was de conclusie: ‘Sorry uitverkocht. Kom morgen maar terug, dan is de wagen met lading weer geweest en is het er misschien weer.’ Zo was het ook met het kadootje dat op mijn lijstje stond. Ik had nog niet nagedacht over een alternatief, en ik kon zo gauw ook niets leuks vinden. Dus dan maar met het deel wat ik wel had gevonden aansluiten in de veel te lange rij en terug naar winkel A.

Winkel A had ook niet wat ik zocht. Ja, wel een kleinere aanvulverpakking, maar niet de grote starterset. Maar ik kon het wel bestellen. Dan kwam het vrijdag binnen.

En toen was ik het kwijt.

Dan wordt er gemopperd dat ik te weinig geld uitgeef in winkels. Dan sta ik op een doordeweekse dinsdagmiddag met de rest van nietwerkend Bergen op Zoom in de speelgoedwinkel. Het is 22 november. Sinterklaas staat voor de deur en mijn salaris is net gestort, dus ik ben eventueel bereid en in de verleiding te brengen om meer geld uit te geven dan ik eigenlijk van plan was. Dan hebben knappe koppen van te voren er zo goed over na gedacht. Dure reclames op tv; tijdens alle reclameboodschappen word ik door de kinderen naar de tv geroepen omdat ze willen laten zien wat ze willen hebben. We bieden dit aan, we brengen het zo op de markt, we lokken ze hiermee de winkel in.
Dan heb je als winkelketen weet ik hoeveel euro's uitgegeven aan folders, om de mensen je winkel in te trekken. En als dan uiteindelijk het moment suprème daar is, als ik dan uiteindelijk in de winkel sta, dan gaat het mis. Is het dan heel gek om te verwachten dat alles op voorraad is en dat er voldoende personeel aanwezig is om advies te geven en te helpen? Is het dan heel gek dat ik niet verwacht dat ik word afgescheept met een aanvulsetje terwijl ik een grotere en veel duurdere starterset had willen kopen? Is het dan heel gek dat ik niet doorverwezen wil worden naar de winkel verderop, omdat ik daar net vandaan kom? Ik heb geld op zak, ik wil kadoos kopen, ik wil verleid worden…. Ik sta híer, ik sta hier nú, ik sta hier niet morgen, ik sta hier ook niet vrijdag, maar ik hou de euro's lekker in mijn zak.

Uiteindelijk heb ik gevonden wat ik wil. En uiteindelijk stond ik bij de kassa, in de veel te lange rij, met mijn veel te warme winterjas onder een speakerbox met veel te luide, irritante ^&*^*&*-sinterklaasliedjes, de ene opvlieger na de andere weg te puffen. En dan wil ik maar 1 ding, en dat is naar buiten, en wel zo snel mogelijk.

En ja, het is een luxe probleem. Ik mag blij zijn dat ik in een speelgoedwinkel in de rij kan staan. En ik mag blij zijn dat mij winterjas te warm is voor deze temperaturen. Maar mag ik ook zeggen dat dat hele gedoe in een winkel zo ontzettend niks voor mij is????

Onder het mom van: erger je niet, verwonder je slechts ben ik weer naar de auto gelopen.

Maar man, wat heb ik me kapot verwonderd op die doordeweekse dinsdagmiddag.

Volgend jaar log ik vanuit mijn luie stoel in bij het winkeltje met het blauwe bolletje. Kijken of ze het daar wel begrepen hebben.
zie je dat trouwens ??? ze hebben gesmokkeld op dit plaatje! Piet staat helemaal niet op de P. ze hebben hem stiekem op de R gezet,

5 opmerkingen:

 1. Of je loopt een winkel in die het plan had opgevat om alles nog even om te gooien. Dus helemaal niets vindbaar, zelfs de kassa's zijn verdwenen.. nou ja... stonden opeens ergens anders. Nee, Sinterklaas inkopen is niets voor mij.. maar helaas.. ook morgen ben ik de .... eh.... Zwarte Piet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt het geweldig knap beschreven en ik ben zo ontzettend niet jaloers op je. Deze hectische tijden liggen ver achter me. Hier geen decemberfeesten met cadeautjes, geen winkelstress, geen frustratie.
  Sterkte, Natasja.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en dat is precies de reden dat ik het maar uit blijf stellen: stom, ik had gewoon in augustus mijn slag moeten slaan!
  morgen ga ik.....echt....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben blij dat mijn kinderen groot zijn. Wij vieren geen Sinterklaas meer. Dan heb ik ook geen last van conservatief bestellende winkeliers.Maar ik kan me je boosheid wel indenken. Volgens mij werd je tijdens het schrijver steeds kwaaier. En dan ben je op je best. Want het is een fenomenaal stuk geworden. Ik stel voor dat je het uitprint en bij alle gezinsleden een exemplaar ervan in de schoen doet. Leuk voor later.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee van Plato!
  Vorig jaar hebben wij voor het laatst "ouderwets" Sinterklaas gevierd en dat bevalt me uitstekend. Oh wat had ik een hekel om in verschillende winkels verschillende verlanglijstjes af te werken. Met de nadruk op werken!
  Geweldig geschreven. Ik kan me helemaal in je verhaal vinden!
  groetjes en tot blogs

  BeantwoordenVerwijderen