vrijdag 28 oktober 2011

waarom wist ik dit NIET?

Een naaimachine naait en een nietmachine niet.
Zo simpel zit de wereld in elkaar. Of eigenlijk... zat tot gisteren de wereld in elkaar. Gisteren werd mij iets verteld waaruit ik alleen maar kon concluderen dat de wereld niet zo eenduidig is als hij lijkt.

Een nietmachine niet nietjes door papier. Gewoon rechttoe rechtaan. Je legt wat papiertjes tussen zijn mond, geeft een klap op zijn kop, en er verschijnt, netjes, met de pootjes naar binnen gevouwen, een nietje door je papiertjes. 

Dacht ik.... 39 jaar lang.

Tot mijn stomme verbazing doorboorde gisteren het nietje uit mijn nietmachine, na een ferme klap op zijn kop, de papiertjes met de pootjes naar buiten toe. Mijn collega zag mijn verbazing, moest lachen en legde me haarfijn uit dat er een stand op nietmachines zit waardoor je kunt kiezen of je de pootjes naar binnen of naar buiten wil laten springen.
Bijna 40 jaar lang heeft iedereen dit voor me verzwegen. Zelfs mijn man heeft dit in 20 jaar relatie al die geheim gehouden!
En ja... ik had op de machine wel een voetje zien zitten met 2 verschillende tekentjes (zie plaatje). Dus ik had ook zelf over het hoe en waarom na kunnen denken. Maar een nietje door een papiertje rammen is slechts een seconde werk. Tekort om me af te vragen wat het doel van die streepjes zou zijn.Heeft het dan ook nut om de pootjes van een nietje naar buiten te vouwen, vroeg ik mij af?
Het schijnt inderdaad dat dan de papiertjes minder strak op elkaar zitten en dat je ze dan makkelijker weer los kan maken als je dat zou willen. En het geeft een minder dikke bult in de linkerbovenhoek als je een grotere stapel papieren bijvoorbeeld in een ordner opbergt. Aldus Wiki....

Nou ja... het was een complete openbaring!

Gisteren tijdens een etentje vroeg ik aan mijn  tafelgenoten of ik de enige was die dat niet wist. En o, o, o, wat voelde ik mij dom... ik was inderdaad de enige aan tafel die dat niet wist. Ze wisten mij zelfs te vertellen dat er aan de meeste nietmachines een 'dénieteur' zit. Dat is dus een app waarmee je je nietjes weer uit je papiertjes kan halen. Ook nog nooit van gehoord dat dat in je nietmachine ingebouwd kan zitten.

Zou ik dan echt de enige vrouw van bijna 40 ter wereld zijn die dit niet wist? Tijd voor onderzoek. Ik heb het gevraagd op mijn geliefde moederforum. En gelukkig... daar waren ook dames aanwezig die dit voor het eerst hoorden.

Een nietmachine niet. Een nietje gaat door een papiertje. En zijn pootjes slaan naar binnen. Zo eenvoudig was bijna 40 jaar lang  de wereld dus voor mij. Gisteren leek het er ineens op alsof iemand mij vertelde dat 2+2 niet altijd vier is. Dat het soms ook weleens anders kan zijn. En ik schrok van het feit dat er misschien weet ik hoeveel simpele dingen zijn die ik niet weet. Dingen die iedereen weet. Dingen waarvan iedereen denkt dat ik het ook weet. Dingen die mensen horen te weten. Hoeveel toepassingen zullen er zijn, die het leven zoveel makkelijker maken, maar die ik nooit gebruik, simpelweg omdat mensen mij nooit verteld hebben dat het kan.... Wereld kom hier, en vertel me alles!!!!!!
Dat het een paar maanden heeft geduurd voordat ik er per ongeluk achter kwam dat, als ik op mijn i-phone twee keer op een letter tik, dat ik dan een hoofdletter krijg, dat vind ik minder ernstig, maar netzoiets. Dat scheen ook de hele wereld te weten, behalve ik....

Overigens kwam ik bij mijn onderzoek op het internet net nog een leuke reactie tegen.  Iemand had ooit één keer een nietje met zijn pootjes naar buiten gezien, maar dat was in Australië. Hij dacht dat het een australisch dingetje was, omdat daar toch alles op zijn kop en verkeerdom, gebeurt :-).

Straks ga ik met mijn kinderen en de nietmachine aan tafel zitten en ze demonstreren dat er meerdere mogelijkheden zijn met een nietmachine; hoeven zij in ieder geval geen 40 te worden om hier achter te komen. Maar misschien weten ook zij het allang.

(www-tje: weer wat wijzer)


Rectificatie: dat van die iphone.... dat klopt niet helemaal.... mijn ontdekking van de eeuw was: 2 keer spatie geeft een punt. Lang drukken op een letter geeft een letter met aanhangsel. Ook handig, maar net iets anders als hierboven staat. Misschien moet ik m'n iphone iets vaker gebruiken  voor het doel waarvoor hij eigenlijk gemaakt is: bellen en berichten sturen :-)

6 opmerkingen:

 1. Je hebt er weer een educatief verhaal van weten te maken. Bedankt voor de tip. Sommige vijftigplussers weten dit ook niet.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een openbaring....ik heb er nog langer op moeten wachten dan jij om deze informatie te krijgen...ik heb deze kennis meteen met de kinderen gedeeld.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee Tas, middagje plannen? Dan gaan we weetjes uitwisselen..gewoon simpele dingen waarvan we het vermoeden hebben dat we het wel weten...en dan tot de conclusie komen dat dit niet zo is. Overigens had ik ook nog nooit gehoord dat als je 2x op dezelfde letter op je iPhone drukt er een hoofdletter tevoorschijn komt. Heb het natuurlijk meteen uitgetest, maar bij mij werkt dat niet. Wel als je langer op bijv. de e drukt, je alle mogelijke éēëeèê kan maken, misschien is deze ook nieuw voor je.
  Zo is het ook leuk om teksten van liedjes na te gaan...je kan er dan achter komen dat je al 20 jaar de verkeerde tekst hebt gezongen!
  Maar ik heb weer vol genoegen je blog gelezen, je weet er wel weer een waanzinnig leuk verhaal van te maken over een nietmachine. Overigens was ik wel op de hoogte van alle functies van een nietmachine!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ MaDuck: volgens mij ben ik nog abuis ook. 2keer spatie werd een punt op de iphone, dat was mijn ontdekking. En twee keer (of lang?) op de letter was inderdaad een letter met versiersel. En Marion, wisten jouw kinderen het ook niet? Zoon wist het wel, maar dochter niet. Die vond het ook weinig boeiend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha ha leuk bericht. Toevallig wist ik 't wel ... maar er is nog zóveel wat ik niet weet. Weet sinds eergisteren dat er 'n icoontje op de iphone zit, waarmee je 't beeld kunt vastzetten ... snap je wat ik bedoel? En ik blij dat ik iemand duidelijk kon maken hoe je 'n foto meestuurt met 'n e-mailtje. Maar dat van die 2x spatie, kijk, dat wist ik dus nog niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahahahaha, zo leuk. Ik wist het wel, maar ik wist nooit WAAROM die extra stand er op stad. Wat maakt het uit. Als je maar kan nieten. Er zijn dommere dingen in de wereld hoor.

  BeantwoordenVerwijderen