vrijdag 7 oktober 2011

zweten (we-300)

‘Uw bloeduitslagen zijn te hoog mevrouw’, zegt de Belgische dokter.’De echo is niet duidelijk. U bent hier onder controle vanwege een verhoogd risico. Ik adviseer om uw eierstokken weg te laten halen. Consequentie is de overgang. De hormonale cyclus verdwijnt. U zult uw stonden niet meer hebben. Alles wat bij een overgang komt kijken, daar krijgt u nu, ruim voor uw veertigste mee te maken.’ ‘Stonden...’, denk ik...,‘raar woord..., ik ken het niet..., zou dat erg zijn?’

Zo gezegd zo gedaan. Welkom overgang!

Een paar dagen na de operatie sta ik in de winkel. Ik voel me eventjes niet lekker worden. Straaltjes gutsen over mijn rug. Druppeltjes op mijn decolleté. Ik wil naar buiten. IJs op mijn hoofd! Ik kook! Maar ik blijf staan en doe alsof er niks gebeurt. Even later trekt het weg. Als ik een paar uur later hetzelfde voel begint het te dagen: ik heb mijn eerste opvliegers. Vanaf nu komt het dagelijks terug, een paar keer per dag, een paar keer per nacht.

De nachten zijn het ergst. Drie, soms vier keer per nacht word ik kletsnat wakker en moet ik wat droogs aantrekken. Dagelijks verschoon ik mijn bed. Waaiers liggen overal: in huis, in mijn tas, op mijn werk, in de auto. Ik trek laagjes aan, zodat ik kan pellen. Ik maak een grapje als mensen het aan me zien. ‘U bent daarvoor toch nog veel te jong mevrouw’, is de reactie die ik standaard krijg.
Zoals met alles is ook dit gelukkig slechts een fase. Veel vrouwen zullen dit herkennen. Maar mijn vriendinnen niet. Die zijn daar immers, net als ik, toch nog veel te jong voor? Wacht maar, over een jaar of 10. Dan haal ik mijn schouders op: been there, done that! En ik zal beamen hoe vervelend het is.

We-300 is een schrijfoefening/uitdaging van Plato. Meer lezen/meedoen? http://platoonline.wordpress.com

12 opmerkingen:

 1. Dat is weer een dijk van een bijdrage. Dit is leuk, hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dank je wel. dit is erg leuk om te doen. Zit wederom te stoeien met de ractie plaatsen bij plato. daar gaat de gong: tijd voorbij... mijn dochter moet naar paardrijden. Vanovond weer een poging doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie WE.
  ik zit inmiddels ook midden in de overgang, met 50 jaar mag dat.
  wat een ellende zeg, heb er spijt van dat ik mijn zussen jarenlang heb uitgelachen.
  pfff... ga ik weer, vestje uit dan maar.....

  (leuk dat je bij me langs kwam)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh, wat niet tof, zo jong en dan al in de overgang. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig heb ik deze tijd nu gehad, het is inderdaad erg vervelend.
  Het middel "famosan" van dokter Vogel helpt echt om het een beetje draaglijk te maken, probeer het maar eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar hebben wij vrouwen het aan verdiend om in de overgang te komen?
  Sterkte, groetjes ,Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, daar heb ik nou helemaal geen last van :-) Maar zonder dollen, een hele mooie bijdrage. De link stond er al.

  Nu druk ik op de knop. Op hoop van zegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heeeeeel herkenbaar, had ik kunnen schrijven... gelukkig ben ik ook vroeg die zooi kwijtgeraakt op mijn 39e... en ja de overgang was toen voor mij ook geschiedenis, heerlijk!

  Prachtig beschreven, top!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O,o, wat ben ik een geluksvogel zeg!! Want ...... het kan ook heel goed anders. Ik ben nl. zonder bijzonder veel klachten en zonder opvliegers door de overgang gehobbeld!!!

  BeantwoordenVerwijderen